ИНЦИДЕНТ ВО АЛБАНСКИ ДНЕВНИК: Маж упаднал позади водителката и покажал НАВРЕДЛИВА ПОРАКА за Курти! ЕМИТУВАЊЕТО ПРЕКИНАТО (ВИДЕО)

0

За време на емитувањето на централниот дневен весник на РТК на албански јазик, активистот на Социјалдемократската партија Нољ Нуши влезе во студиото со транспарент „Радио телевизија Курти“, по што емитувањето на вестите беше прекинато.

Лидерот на СДП Дардан Молиќај го сподели видеото на Фејсбук и рече дека „отсега вестите на јавната телевизија се партиски вести“.

– Радио телевизија на Курти. Од сега па натаму вестите на јавната телевизија се партиски. Редакција сега е владата. Полицијата повеќе не е сама на улица. Доаѓа преку филтри за цензура. Гаранции на Риљинда Гервала, телевизиска директорка, која беше назначена од партијата. Партиските назначувања во фирми и агенции станаа дел од секојдневието – изјави Мољиќај.

Како што наведе, со назначувањето на Гервала, владата сака да им покаже на граѓаните на Косово како треба да ги разберат нивните постапки.

-Со ова назначување моќта влегува во нашите домови. Да ни покаже како треба да ги разбереме неговите постапки. Но нашите граѓани го поминаа тоа и нема да се вратат во мрачните времиња во кои живее овој режим. Слободата ќе си го најде патот – рече Мољиќај.

Управниот одбор на РТК вчера на функцијата директор на РТК на албански јазик го именуваше Рилјинд Гервала.

Демократската партија на Косово објави дека именувањето на членката на Самоопределување Риљинда Гервала за нова директорка на РТК е заробување на јавниот сервис и негово користење за политички цели од страна на премиерот Аљбин Курти.