ИОК одговори на критиките од Украина за можниот прием на Русија на Олимпијадата во Париз

Интернационалниот олимписки комитет (ИОК) ги коментираше изјавите на советникот на шефот на кабинетот на претседателот на Украина Михаил Подољак, кој ја обвини организацијата за корупција и охрабрување на постапките на Русија.

– ИОК најостро ги отфрла оваа и другите клеветнички изјави. Тие не можат да послужат како основа за било каква конструктивна дискусија, се вели во соопштението на МОК.

Вчера, Подољак на својата страница на Твитер го обвини ИОК и неговиот прв човек Томас Бах за охрабрување на акциите на Русија и поткупување на напорите за мир.

На 25 јануари 2023 година, Извршниот одбор на ИОК објави дека планира да размисли да им дозволи на руските спортисти кои не ја поддржуваат Специјалната воена операција во Украина да се натпреваруваат во неутрален статус.