ИСТРАЖУВАЊЕТО ОТКРИ – Во вашите очи се гледаат првите знаци на Алцхајмерова болест

0

Очите се повеќе од прозорец кон душата, тие се и одраз на когнитивното здравје на човекот и би можеле, според најновото истражување, да ги сокријат првите знаци на Алцхајмерова болест, пишува CNN.

„Окото е прозорец кон мозокот“, вели офталмологот Кристин Грир, д-р, директорка за медицинско образование на Институтот за невродегенеративни болести во Бока Ратон, Флорида.

„Можете директно да гледате во нервниот систем со гледање во задниот дел на окото, кон оптичкиот нерв и мрежницата.

Истражувано е како окото може да помогне во дијагностицирањето на Алцхајмерова болест пред да се појават симптомите. До моментот кога меморијата и однесувањето се засегнати, болеста е веќе напредната.

„Алцхајмеровата болест започнува во мозокот неколку децении пред првите симптоми на губење на меморијата“, вели д-р Ричард Исаксон, невролог кој исто така е на Институтот за невродегенеративни болести.

Ако лекарите можат да ја идентификуваат болеста во нејзините најрани фази, луѓето потоа можат да направат избор на здрав начин на живот и да ги контролираат нивните фактори на ризик, како што се високиот крвен притисок, високиот холестерол и дијабетесот, рече Исаксон.

Ефекти на болеста врз мрежницата на окото

Колку рано можеме да видиме знаци на когнитивно опаѓање? За да дознаат, научниците испитувале донирано ткиво од мрежницата и мозокот на 86 луѓе со различен степен на ментална ретардација.

„Нашата студија е прва што обезбеди длабински анализи на протеинскиот профил и молекуларните, клеточните и структурните ефекти на Алцхајмеровата болест врз човечката ретина и како тие кореспондираат со промените во мозокот и когнитивната функција“, рече авторката на студијата Маја Коронио- Хамауи, професор по неврохирургија и биомедицински науки во Cedars-Sinai во Лос Анџелес.

„Овие промени во мрежницата се поврзани со промените во деловите на мозокот одговорни за меморијата, навигацијата и перцепцијата на времето“, вели Коронио-Хамауи.

Научниците собраа примероци од ретина и мозочно ткиво во текот на 14 години од 86 човечки донатори со Алцхајмерова болест и благо когнитивно оштетување – најголемата група примероци од ретина што некогаш биле проучувани, според авторите.

Научниците потоа споредија примероци од донатори со нормална когнитивна функција со примероци од луѓе со благо когнитивно оштетување и оние со доцна фаза на Алцхајмерова болест.

Зголемување на бета-амилоидот

Студијата за очи, објавена во списанието Acta Neuropathologica, откри значително зголемување на бета-амилоидот, клучен маркер за Алцхајмерова болест, кај луѓето со Алцхајмерова болест и рано когнитивно опаѓање.

Микроглијалните клетки се намалија за 80 отсто кај оние со когнитивни проблеми, покажа студијата.