ИСТРАЖУВАЊЕ НА НАСА – Растенија кои спречуваат алергии и ги отстрануваат токсините

Растенијата во затворен простор имаат неколку придобивки, вклучително и помагање за прочистување на воздухот и отстранување на прашината

Растенијата во затворен простор можат да донесат и боја и текстура на различни делови од домот. Сепак, придобивките не завршуваат тука, бидејќи некои сорти се познати по нивните својства за прочистување на воздухот, помагајќи да се отстранат токсините од воздухот, додека има и такви кои можат да ви помогнат да ја отстраните прашината од воздухот, помагајќи да ги намалите алергените присутни во домот.

Ги отстрануваат токсините
Според истражувањето на НАСА од 1989 година, луѓето можат да имаат корист од воведувањето на одредени домашни растенија за да го намалат нивото на прашина во домот за дури 20 проценти. Резултатите сугерираат дека покрај апсорпцијата на јаглерод диоксид и ослободувањето на кислородот, одредени популарни растенија може да обезбедат и природен начин за отстранување на загадувачите на воздухот.

Четири затворени растенија кои ја намалуваат прашината од воздухот во вашиот дом и на тој начин го одржуваат чист.

Spathiphyllum е на листата на НАСА на топ 10 растенија во затворен простор што го прочистуваат воздухот и помага во филтрирање и отстранување на вообичаените токсини кои се наоѓаат во домовите, вклучувајќи бензен, формалдехид, етилен и амонијак.

Spatiphyllum е исто така познат по неговата висока стапка на транспирација, што значи дека кога се наводнува, водата помага да се врати влагата во просторијата, што го прави идеално растение за спална соба. Ја намалува прашината во просторијата и може да ги отстрани сите надразнувачи за вашите очи, нос и уста.

Спречува алергии
На ова растение му треба малку труд – утринска сончева светлина и влажна почва. Тие се исто така одлични за подобрување на рамнотежата помеѓу работата и животот бидејќи ги отстрануваат токсините кои можат да предизвикаат стрес. Имајте на ум дека е токсичен за домашни миленици.

Студијата објавена од Универзитетот Харвард заклучи дека растението самур е едно од домашните растенија кои најмногу произведуваат кислород и може да ви помогне да дишете и да спиете подобро. Со ослободување на кислород и додавање на влага во воздухот, јазикот на свекрвата може да помогне да се намали влијанието на алергените во воздухот, како што се прашината и првутот. Ова впечатливо домашно растение може да помогне и во намалување на мувлата и прашината, што го прави одлично растение за спална соба.