Италијанската опозиција го критикува договорот со Албанија за мигрантите

Италијанските опозициски партии остро го критикуваа договорот потпишан вера меѓу Рим и Тирана за создавање центри за мигранти на албанска територија под италијанска јурисдикција, нагласувајќи дека тие ќе ги прекршат хуманитарните правила.

Шефот на Демократската партија Ели Шлајн денеска во радио интервју рече дека договорот потпишан од десничарската влада предводена од премиерот Џорџа Мелони изгледа како отворено кршење на меѓународните и европските закони.

Лидерот на левиот центар, исто така, ја покани Мелони да ги убеди нејзините националистички европски сојузници да го споделат приемот на барателите на азил и да не ја оставаат Италија сама, наместо да се обидува да го префрли управувањето со мигрантите на офшор земји.

Шефот на италијанската про-ЕУ партија, Рикардо Маги, рече дека новите центри во Албанија можат да станат еден вид италијански Гвантанамо, мислејќи на американската воена база која стана меѓународен симбол на тортура, предавање и неопределено притвор.

„Тоа би било спротивно на меѓународните стандарди и надвор од ЕУ, што никому не му дава можност да ги провери условите на луѓето кои се притворени таму“, додаде Маги.

Според договорот, потпишан од Мелони и албанскиот премиер Еди Рама во Рим, до 30.000 мигранти годишно, спасени на море од италијанските власти, ќе бидат префрлени во Албанија.

Договорот нема да важи за мигрантите спасени од бродовите за пребарување и спасување на невладините организации или за малолетници, бремени жени и ранливи луѓе.

Италија ќе ги води процедурите за пристигнување и идентификација и ќе постави прв центар за прием и скрининг во северозападното албанско пристаниште Шенѓин, додека во областа Ѓадер ќе формира центар за задржување и репатријација за следните процедури.

Европската комисија денеска побара дополнителни информации за деталите од договорот меѓу Рим и Тирана.