Италијанскиот брод стигна до најјужната точка досега

Сателитската анализа покажа дека ледените брегови се одвојуваат од крајбрежните глечери на Антарктикот побрзо отколку што природата може да ги надополни.

Италијански мразокршач кој превезува научници кои го истражуваат Антарктикот отплови подалеку на југ од кој било брод досега, што е уште еден показател за тоа како мразот се повлекува околу половите на Земјата, соопштија организаторите на турнејата.

Според податоците на италијанскиот национален институт за океанографија и применета геофизика, бродот „Лаура Баси“ стигнал до точка во Заливот на китовите во Росовото Море со координати 78°44,280 N.

Институтот наведува дека бродот можел да плови досега поради недостаток на мраз во областа, пренесува Танјуг, повикувајќи се на Ројтерс.

Сателитската анализа покажа минатата година дека ледените брегови се одвојуваат од крајбрежните глечери на Антарктикот побрзо отколку што природата може да компензира за нив.

Морето остана екстремно студено

Капетанот на бродот Франко Седмак вели дека е среќен поради постигнатиот рекорд, но истовремено е и тажен што на Антарктикот и на глобално ниво работите се менуваат на овој начин.

„На претходното патување во 2017 година, друг брод наиде на непробоен мраз. „Никогаш не верував дека по само неколку години ќе видам вакво топење на мразот и дека ќе успеам да стигнам толку далеку на југ“, вели Седмак.

Истражувачите од бродот земале примероци за да ги проучуваат рибите во водите околу Антарктикот и пребарувале длабочини од 216 метри за подобро да ги разберат океанските струи.

Прелиминарните анализи покажуваат дека морето остана екстремно студено и дека густината на раните фази на развојот на рибите е многу висока, а одредени сорти ретко се гледаат во Росовото Море.