ИТНО ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ! Огромна дупка го прободе Сонцето, 20 пати поголема од Земјата! Ветер со брзина од 1,8 милиони милји на час ни доаѓа во петок!

0

Научниците детално објаснија за што се работи

На Сонцето се појави џиновска дупка дваесет пати поголема од Земјата, втора оваа недела. Поради ова, имаше ослободување на соларни ветрови кои се движеа со брзина од 1,8 милиони милји на час во правец на Земјата, што најмногу ќе се почувствуваат во петок.

Научниците внимателно ја следат ситуацијата за да видат дали ветровите ќе влијаат на магнетното поле на Земјата, сателитите и технологијата. Првата дупка, забележана на 23 март, е 30 пати поголема од Земјата и исфрла соларни ветрови кои предизвикаа неверојатни аурори дури на југ до Аризона. Двете дупки беа фатени од опсерваторијата за соларна динамика на НАСА, која го проучува Сонцето.

– Короналните дупки се магнетски отворени региони кои се еден од изворите на сончевиот ветер со голема брзина. Тие изгледаат темни кога се гледаат во многу бранови должини на екстремна ултравиолетова светлина, како што се гледа овде. Понекогаш сончевиот ветер може да генерира поларна светлина на повисоки географски широчини на Земјата,  соопшти НАСА.

Иако сликата на прв поглед изгледа алармантно, не покажува дека сме во опасност. Короналните дупки се вообичаена карактеристика на Сонцето, иако тие се појавуваат на различни места – особено во близина на половите – и со поголема фреквенција во различни периоди од циклусот на сончевата активност. Тие се поладни, помалку густи области и генерално се почести кога Сонцето е во помалку активна точка во неговиот 11-годишен циклус.

Дупките се обично безопасни , иако сателитските комуникации и радио преносите на голема височина понекогаш може привремено да се прекинат. Втората дупка се наоѓа на сончевиот екватор.

– Обликот на оваа коронарна дупка не е посебен сам по себе. Сепак, неговата локација го прави многу интересен –  изјави за Инсајдер Даниел Вершарен , вонреден професор по вселенска и климатска физика на Универзитетскиот колеџ во Лондон .

„Би очекувал ветерот со голема брзина од таа коронална дупка да стигне до Земјата помеѓу петок навечер и сабота наутро оваа недела“,  рече тој.

Првата коронална дупка резултираше со блескави аурори на 24 март, кои го осветлија ноќното небо во електрични виолетови и зелени. Тие беа предизвикани од бурата Г3, која се однесува на „тешка“ сончева бура која може да влијае на системите и операциите за напојување на вселенските летала, вклучително и проблеми со ориентацијата.