Какво бламирање во култната емисија “Слагалица” на српската државна телевизија за кое и денес се раскажува – Како Матија Вујовиќ заврши во песна со Крале Марко!?

0

Дури и врапчињата на гранката веќе знаат дека Википедија не е најсигурниот извор на информации и одвреме-навреме некој се залажува и станува „жртва“ на креативната игра на поединци.

Токму поради една таква игра, пред четири години, најпопуларниот семеен квиз во Србија, „Слагалица“ се најде на столбот на јавниот срам. Во една од игрите на овој квиз, се појави името на Марко Крале и Матија Вујовиќ при набројувањето на сите епски песни во чест на овој херој.

Ниту натпреварувачите, ниту гледачите не видоа ништо непристојно во поврзувањето на овие две имиња на песната, а кога заврши шоуто, Матија се огласи.

Со само неколку реченици тој пред четири години крена вистинска бура на социјалните мрежи. Благодарение на социјалните мрежи, оваа приказна повторно е актуелна, па затоа веќе неколку дена корисниците споделуваат слики од екранот на објавите од квизот, но и од Википедија.

Имено, како што се испостави, на шега, тој веќе пред 17 години го вметна своето име како наслов на песната „Марко Краљевиќ и Матија Вујовиќ“.

Текстот што го преработил некој го користел при креирање прашањета за квизот Слагалица. Сепак, она што е уште поневеројатно е дека тогашниот учесник во квизот го дал точниот одговор во Слагалице, поврзувајќи ги Матеја и Марко Крале.

Неговата шега опстојува со години на една популарна и, да додадеме, неважна страница која секој сака да ја користи и често се повикува на информации од неа, а која може да ја уредува речиси секој со интернет и компјутер.

Пребарувајќи на интернет, во 2019 година дознавме дека многу од нив паднале на шегата на Матија, па на неколку веб-страници и блогови може да се најдат информации за постоењето на песната „Марко Крале и Матија Вујовиќ“. Тој тренд продолжува и денес.

Она што сè уште изненадува е фактот што никој, па ни тимот експерти зад прашањата поставени на натпреварувачите во Слагалица, не откри ништо чудно во фактот што тие никогаш не ја прочитале или слушнале песната за која станува збор.