Како негативните вести можат да влијаат на нашиот метаболизам?

Лесно е да се разболите ако следите 24-часовни вести за војна, криза и климатски промени. Како може да се одвоите од лошите вести да ви помогне на вашето ментално здравје, како и на вашиот стомак?

Мала моментална непријатност е цената што ја плаќаме за да останеме информирани во 21 век. Но, со текот на времето, оваа непријатност се акумулира, особено што медиумите се повеќе користат негативен речник и бомбастични наслови и вознемирувачки слики, пренесува „Science Focus“. 

Истражувачите често проучуваат како човечкиот мозок и тело реагираат на вознемирувачки информации. Во последната студија, тие им покажаа на испитаниците некои од најлошите наслови што ги нашле во дневниот печат. По само неколку моменти ги снимиле промените во мозокот кои се важни за регулација на телесните функции! Некои од промените се случија во центрите во мозокот кои се одговорни за одговорот на одбраната „бори се или бегај“, како на пример кога некое лице е во опасност. Овој центар, кој помага да се реагира правилно во ситуации опасни по живот, исто така го насочува и регулира нервниот систем, имунолошкиот систем и метаболизмот.

Како резултат на гледање вознемирувачки вести и активирање на овие центри во нервниот систем, пулсот на испитаниците скокнал, дланките им се потеле и нивото на хормонот на стрес, кортизол, се зголемило, подготвувајќи ги нивните тела за акција како да се во непосредна опасност. Иако биле закопани и безбедни во лабораторија, телата на овие луѓе реагирале како да се свртени со тигар пред нив.

Дури и кога извештаите не се за трагедии, туку за пораст на инфекции, загаден воздух, тие можат да предизвикаат ист одговор на телото на стрес. Таквата реакција расте поради фактот што мозокот треба малку повеќе да работи за да ги обработи информациите кои не се очекуваат или да прифати лоши вести од некого или нешто во кое дотогаш верувал. Оваа дополнителна работа го отежнува метаболизмот и доведува до непријатни чувства.

Научниците веруваат дека следењето на вестите може да биде исцрпувачки, па дури и да создаде морничаво чувство на претстојна пропаст, дури и ако секојдневниот живот не е толку лош. Дури и ако поединецот успее да спречи вестите од тој ден да влијаат на неговото расположение, докажано е дека сите искуства собрани денес го подготвуваат мозокот за она што ќе го доживее утре. Ова значи дека кога некое лице е преплавено со негативни информации, тоа може да го обликува нивниот целокупен светоглед, што ќе ги натера да очекуваат негативни исходи и да дејствуваат соодветно. Овој процес е постепен и суптилен, не е нешто што се забележува веднаш, туку се создава со текот на времето.

„Обидете се да читате и да ги следите вестите во помала мера, а потоа извадете ги со тоа што ќе направите нешто позитивно. Прошетајте со пријател или наспиете добро. Исто така, одморете си себе си и вашиот нервен систем со консумирање само позитивни вести. “ одговара невронаучникот Лиза Фелдман Барет на прашањето како да се бориме за да го спречиме лошото влијание на информативните програми врз целосниот поглед на луѓето за светот.

Во нејзината лабораторија во Бостон, Барет и нејзините колеги докажаа дека приказните за херојство или добрина може да им помогнат на луѓето да се борат против влијанието на лошите вести, па дури и да создадат поголема отпорност на идните информации за трагедиите.

Овој невронаучник предлага и да не читате или гледате лоши вести додека јадете. Причината е тоа што телото додава 104 калории на секој оброк што го јадеме за време на стрес, приближно два часа откако ќе доживееме стрес.