КАРЛЕУША СЕ ОГЛАСИ НА ЖЕШКА ТЕМА: Кој смее да не забрани?

0

Големината и силата на Белград е што никогаш не забранува – напиша таа.

Поп ѕвездата Јелена Карлеуш проговори за забраната за концертот во Пула, на кој требаше да настапат Душко Кулиш, Ана Бекута, Драган Којиќ Кеба и Зорана Миќановиќ.

Јелена прво објасни зошто Белград се разликува од другите, но и дека нашата музика се шири низ крвта и не може да биде забранета.

 Поради некои забрани за српските изведувачи во Хрватска или кое било друго место на Балканот – истакна таа, па додаде:

– Србија како најголема и најдоминантна на Балканот традиционално наметнува трендови и правила на игра во регионот. И во музиката и спортот, и во сите други области, вклучително и во политиката.

 Сè што доаѓа од Белград, единствената метропола и епицентар, капиларно се шири кон покраината и добива брзина и сила – напиша Јелена.

– Големината и силата на Белград е што никогаш не забранува. Кога ќе прошетате низ Белград и ќе ја погледнете понудата на ресторани, на пример, тие нудат Денови на Хвар, Денови на Истра, Пула и Далмација… Нудат гостувања на оригинални хрватски клапаси, тогаш имаме Денови на Македонија, Денови на Котор, понуда на целосно црногорска мафија поделена на села, за Босна и да не зборувам. Сараевски ќебап, Денови на Сараево… – додаде Карлуша.

– Белград прифаќа се. Белград не забранува никого и затоа е центар. Забрана, поделеност, омраза и нетрпеливост се бројките на мали играчи – рече таа, па додаде:

– Нашата музика е вирус кој се шири низ крвта, го чувствува срцето, кожата… И не може да се забрани. Тој е многу вирулентен. На крајот може да мутира и да го промени својот облик, но нашиот балкански генетски код е таков што порано или подоцна ќе се разболиме хронично.