Келнерот кој ги знае овие финти ќе има поголем бакшиш: Професијата ги откри главните тајни на угостителството кои гарантираат бакшиш (фото)

Многу е важно рестораните да знаат да услужуваат со т.н меки вештини, дури и подеднакво со техничко познавање на работата. Водени од тоа дека гостите се секогаш во право, вербалната комуникација со нив мора да биде на ниво, за да им остави најдобар можен впечаток.

Со ова се согласува и Ксенија Бељан, директор на хотелско-туристичката школа Опатија и претседател на Здружението на угостителско-туристички училишта на Република Хрватска .

Тој посочува дека меките вештини, како што се комуникација, разрешување конфликти, тимска работа, емпатија, креативност и позитивен став, се недоволно застапени во сите образовни програми за угостителите. На овој проблем особено укажа наставничката Загорка Иванковиќ, долгогодишен ментор на учениците од економската група.

Келнер, кафуле, бакшиш, бакшиш, сервис

– Таа ја вклучи едукативната програма „Raise The Bar Youth“ во училишната програма на Училиштето за угостителство и туризам во Опатија , чија цел е да обезбеди дополнителна обука за средношколците со угостителски и туристички ориентации преку пренесување на меки и деловни вештини – вели Ксенија.

Еве зошто тие вештини се толку важни за секој што сака да изгради успешна кариера како келнер, шанкер, барист, готвач во ресторани, менаџери на хотели и други вработени на слични работни места.

Позитивен став

Една од најважните вештини е позитивниот однос кон работата, гостите и колегите, поради повеќекратното влијание врз целокупното искуство на гостите, квалитетот на услугата , динамиката на тимот и деловната репутација . Пријателската насмевка, доброто расположение , дури и кога не ви се допаѓа, создаваат атмосфера на топлина и гостопримство. Дополнително, во конкурентниот свет на гостопримството, позитивните искуства оставаат неизбришлива трага кај гостите и ги поттикнуваат да се вратат на местото каде што се чувствуваат удобно и добредојдени.

Комуникацијата е неопходна

Квалитетната комуникација значи, пред сè, активно слушање и размена на информации на љубезен начин, а потоа и читање невербални знаци и прилагодување на стилот на комуникација, во зависност од тоа со кого разговарате.

Емоционална интелигенција

Ова значи дека ќе бидете подготвени да преземете одговорност за сопственото однесување и грешки, како и да можете да размислите како вашите постапки влијаат на другите гости и колеги и како да им пристапите со разбирање и емпатија.

Решавање на потенцијални проблеми

Ова се однесува на вештината на управување со ситуацијата , односно колку добро вработените и менаџерите можат да управуваат со конфликтите, што има големо влијание врз успехот на угостителската компанија, како меѓу вработените, така и во комуникацијата со гостите. Една студија покажа дека 83% од анкетираните гости повторно би резервирале хотелска соба доколку добијат разумен одговор од раководството за нивната негативна онлајн рецензија.

келнери

Креативност

Креативноста е исто така важен дел од синџирот на угостителство и туризам. Не се работи само за создавање беспрекорни менија и уметност на цртање на кафе, туку и за создавање специјални услуги и искуства кои секој гостин ќе ги цени. Тоа се, на пример, одлична организација , внимателно уредени соби, добро сервирани јадења или внимателно осмислени туристички тури.

Тимска работа

Подготвеноста да се работи како тим често се споменува во биографиите, но кога ќе дојде време да се покаже, често се отстапува. Работата во тим ја олеснува добрата комуникација, што е особено важно во угостителството и туризмот.