Кина ја намали продажбата на беспилотни летала и компоненти за нив на Украинците, индиректно помагајќи ѝ на Москва

0

Новите правила за ограничување на извозот на компоненти на дронови стапија на сила во Кина на 1 септември, а добавувачите ја намалија продажбата на дронови во Украина, пишува Њујорк Тајмс.

„Њујорк тајмс“ наведе дека борбите во Украина се војна со беспилотни летала. Поради ова, постои зголемена зависност од добавувачите на беспилотни летала, особено од Кина, бидејќи евтините беспилотни летала кои станаа сеприсутни на првата линија главно доаѓаат од Кина, најголемиот светски производител на овие уреди.

Ова и даде на Кина тајно влијание во војната. Како што објави The New York Times, кинеските компании ја намалија продажбата на дронови и делови за дронови на Украинците.

Кинеските компании кои сè уште продаваат често бараат од клиентите да користат сложени мрежи на посредници.

Овие пречки во „војната со дронови“ и даваат предност на Русија.

До јуни оваа година кинеските компании директно доставуваа дронови во Украина за нешто повеќе од 200.000 американски долари. Во истиот период Русија директно испорача беспилотни летала во вредност од најмалку 14,5 милиони долари од кинески трговски компании.