Кинезите имаат рок до Нова година да го изградат автопатот Кичево-Охрид

„Доколку претставници на кинеската компанија „Синохидро“ побараат средба, ние секако ќе ја оствариме. На техничко ниво се одржуваат и се спроведуваат состаноци. Важно е дека компанијата има уште рок за реализација и до 31 декември имаат рок и фронт за работа, да продолжат“, изјави денеска министерот за транспорт и врски Благој Бочварски.

Одговарајќи на новинарско прашање при посетата на Неготинo, Бочварски рече дека во изминатиот период „Синохидро“ е во координирана комуникација со Министерството, Јавното претпријатие за државни патишта и со сите кооперанти во однос на решавање и расчистување на сите прашања што се појавија. за време на изградбата.

Според Бочварски, без да се врши политички притисок, туку со експертска анализа ќе се донесе најдобрата политичка одлука за доизградба на автопатот.

Експертската поддршка за автопатот Кичево-Охрид, како што појасни, ќе биде во насока во која државата треба да продолжи за завршување на овој проект.

Експертите што ќе ги ангажира Јавното претпријатие за државни патишта ќе бидат во насока на најдобро можно решение за свлечиштата и свлечиштата кои се реален и голем проблем во голем дел од автопатот Кичево-Охрид.

„Тоа значи дека по утврдувањето на сите овие насоки, кои ќе ги состават експерти, без да се врши политички притисок, туку со експертска анализа, ќе дојдеме до најдобрата политичка одлука, која ќе ја донесеме како за заклучокот на автопатот, така и за тој автопат да биде безбеден, сигурен за патување на граѓаните“, вели Бочварски.