Кинескиот премиер: Кина се надева дека ќе биде партнер, а не противник на САД

– Кинескиот премиер Ли Кианг денеска изрази надеж дека САД и Кина ќе бидат „партнери, а не противници“ во разговор со американската министерка за финансии Џенет Јелен во Пекинг.

На почетокот на нивната билатерална средба, Ли истакна дека кинеските корисници на интернет внимателно ја следат посетата на Џенет Јелен од нејзиното пристигнување во јужниот град Гуангжу оваа недела.

Кинеската премиерка рече дека нејзината посета покажува „очекување и надеж“ дека односите меѓу Кина и САД ќе продолжат да се подобруваат.

Американската министерка му порача на кинескиот премиер дека билатералните односи можат да напредуваат само преку директна и искрена комуникација.

Посетата на Џенет Јелен, нејзина втора посета на Кина во една година, доаѓа во време кога Вашингтон и Пекинг се во несогласувања околу голем број прашања, како што се пристапот до најсовремените технологии, иднината на Тајван и видео апликацијата ТикТок.

Таа се сретна со кинескиот потпретседател Хе Лифенг во Гуангжу.