Кисинџер: Американците се заложници на домашните поделби и меѓународните немири

0

Поранешниот американски државен секретар верува дека САД не можат да си дозволат „изолационизам“.

Поранешниот американски државен секретар Хенри Кисинџер го осуди американскиот политички естаблишмент поради тоа што не покажа „домашна кохезија“ и оцени дека Америка не може да си дозволи да се изолира.

Со оглед на тоа што Соединетите Држави „страдаат“ од „домашна поделба и меѓународен неред околу тоа кои сме ние и за што се залагаме“, на земјата и е „тешко да ја собере домашната кохезија неопходна за да одговори на предизвиците што претстојат“, рече Кисинџер на собирот на настанот организиран во чест на поранешниот претседател Роналд Реган.

Тие, рече Кисинџер, го вклучуваат „предизвикот за светскиот поредок“ што доаѓа од Кина, руската воена операција во Украина и иранскиот очигледно неминовен развој на „најуништувачкото оружје во светот“, а да не ја спомнуваме вештачката интелигенција (АИ) на која предупредува поранешниот дипломат да ја „трансформира самата човечка свест“.

„Секој од овие итни случаи бара комбинација од сила и помирување“, рече тој, потсетувајќи ги насобраните фанови на Реган дека поранешниот претседател „знаеше дека Америка треба да биде силна во суштината и на умот за да го заштити светскиот поредок – со сила, ако неопходно“.

Реган, кој би имал 112 години да живеел, никогаш не се поколебал во своето верување дека „Америка е најбезбедна и најпросперитетна кога нејзиниот лидер обликува стабилен свет“ и дека „стабилен свет не може да се заснова на американскиот изолационизам“, тврди Кисинџер.

Додека 99-годишниот поранешен дипломат го опиша Реган како „миротворец“, неговата администрација ја нападна Гренада, испрати илјадници војници на Блискиот Исток и се обиде да ја собори владата на Никарагва со финансирање, обука и вооружување на милицијата Контра преку ЦИА.

За време на претседателството на Реган, Кисинџер претседаваше со двопартиската Национална комисија за Централна Америка, која го обвини Советскиот Сојуз за искористување на политичките немири во регионот, прикривајќи ја американската — а особено поддршката на Кисинџер за воените диктатури како онаа на Чиле под Августо Пиноче и Салвадорски „одреди на смртта“ кои наводно се бореле против комунизмот.

Минатиот месец на Светскиот економски форум, Кисинџер јавно ја прифати идејата за членство на Украина во НАТО, што беше пресврт од претходната конференција кога тој повика на предвремен прекин на конфликтот за да не се „влече“ Русија во рацете на Кина.