Климатските промени му штетат на земјоделството

Климатските промени не оставаат недопрено ниту едно поле во земјоделството. И поради многубројните обиди на човечкиот фактор дел од посевите им бегаат од рацете на земјоделците. Свесни се дека земјоделството е фабрика на отворено и ги прават сите потребни напори да се прилагодат на климата. Ангела Јовановиќ, која се занимава со природни производи од грозје, вели дека прават се за да ги заштитат растенијата бидејќи поради дождот се појавиле многу болести.

„Влијаат климатските промени, особено врнежите, кај грозјето се појавија многу болести и оваа година направи многу штети. Се преземаат заштитни мерки, ги прскаме на секои три дена и алатите за прскање се многу скапи…“, изјави Ангела Јовановиќ.

Годинешните временски услови ќе влијаат и на производите како мармалад, џем и други растителни сокови, додека во моментов, како што вели Мирена Балевска, имаат проблем со собирање на растенија за чај.

„Веќе 9 години се занимавам со производство на домашни производи, како што се разни билни сирупи, сокови, мармалади, џемови, разни производи… Повеќето од нив ги правам сам, но со помош на членовите на семејството или некои има жени кои ми помагаат…. Искрено многу влијаеше, на пример, сега не можеме да ги собереме билките за чај затоа што се измиени пред да расцутат и цветовите паѓаат и мислам дека оваа година овие состојби ќе влијаат многу“, рече Мирена. Балевска  .

Претставничката на Програмата на Обединетите нации за животна средина, Искра Стојанова, рече дека во соработка со Министерството за животна средина, општините, здруженијата на граѓани и други научни институции работат на адаптација на климатските промени, справување со суши, поплави и ќе бидат сите напори да се подобри состојбата.