Клуч за долговечност: Научниците од Харвард ги открија трите најздрави типови на исхрана

Сакате да имате повеќе енергија, помалку килограми и силен имунитет? Подобрете ја вашата исхрана. Не е тешко, како што може да изгледа на почетокот

Здравата исхрана го прави животот подобар, го намалува ризикот од развој на бројни болести, ви дава енергија за секојдневно функционирање, го подобрува расположението, ја спречува дебелината и го зајакнува имунитетот и на крајот позитивно влијае на долговечноста, што е докажано со бројни студии, од кои едната е објавено во научното списание JAMA Internal Medicine.

Имено, научниците од Харвард ги анализирале податоците на повеќе од 75.000 жени и 44.000 мажи, барајќи врски помеѓу специфичните обрасци на исхрана, придржувањето до овие обрасци и долгорочните здравствени исходи. Испитаниците биле следени 36 години (пополнувале здравствени прашалници на секои четири години) и ниту еден од нив немал кардиоваскуларни болести или рак на почетокот на студијата.

Резултатите, објавени на почетокот на 2023 година, покажаа дека оние испитаници кои следеле некоја од трите здрави диети имале 20% помали шанси да умрат во периодот на студијата. Покрај тоа, тие имале помалку кардиоваскуларни заболувања, малигни заболувања и болести на респираторниот систем отколку кај учесниците кои не внимавале на исхраната.

Студијата исто така покажа дека учесниците кои ја подобриле својата исхрана за само 25 отсто, го намалиле ризикот од прерана смрт од кардиоваскуларни болести за 6% до 13%, ракот за 7% до 18%, невродегенеративните болести за 7% и респираторните болести за 35% до 46%, што е доста.

Сето горенаведено, ќе се согласите, е одлична мотивација сами да си ја подобрите исхраната, а подолу ви пренесуваме три начини на исхрана кои се најздрави. Која од нив и да ја изберете, добро ќе ви оди, па одберете ја онаа што најмногу ви одговара. Ќе видите дека во основа сите се слични и дека клучот е во разновидноста на храната и нивната што помала обработка. Важно е да се знае дека не се работи за диети, а сета мудрост се сведува на умереност во јадењето и изборот на квалитетна храна.

Медитеранска исхрана

Медитеранската исхрана со децении е позната како една од најздравите, што не е чудно со оглед на тоа што е разноврсна и лесна за примена. Вклучува потрошувачка на храна богата со антиоксиданси како овошје и зеленчук и ја нагласува важноста на житарките, гравот, мешунките, јаткастите плодови, семките, маслиновото масло, билки и зачините. Исто така, во медитеранската исхрана е дозволено консумирање на месо од живина, јајца, сирење и јогурт, но во ограничени количини.

Со оглед на тоа што живееме во земја во која медитеранската исхрана не традиционална, навистина би било добро да ја прифатиме како начин на исхрана. На пример, веќе утре за ручек можете да јадете јадење според принципите на медитеранската исхрана, кое веруваме дека веќе било на вашата трпеза – блитва и ослич.

‘Plant based’ исхрана
Овој тип на исхрана, како што кажува неговото име, се базира на храна од растително потекло. Се базира на пет групи на храна: овошје, зеленчук, корен од зеленчук, цели житарки и мешунки.

Во т.н. земјен зеленчук се вклучени компири, слатки компири и моркови. Диетата „растителна“ не значи воздржување од месо, туку избегнување месо или сведување на храна од животинско потекло на минимум. Наместо месо се јадат мешунките и печурките. Исто така, избегнувајте рафиниран шеќер и преработена храна.

Харвардска исхрана

Овој тип на диета беше развиен од научниците од Харвард специјално за оваа студија, врз основа на евалуација на различни намирници во однос на нивната поврзаност со факторите на ризик за хронични болести.

Накратко, оваа диета е многу слична на медитеранската диета, бидејќи во голема мера се состои од зеленчук и овошје, јаткасти плодови и мешунки, како и риба и здрави масти. Она што се разликува е препораката да се избегнуваат компири, особено оние пржени на масло, како и овошни сокови и рафинирани житарки купени во продавница.