КОИ АВТОМОБИЛИ ГИ ВОЗАТ НАЈИНТЕЛЕГЕНТНИТЕ ВОЗАЧИ? Истражувањето покажало: Оваа боја и мотор ги избираат најпаметните! Дали сте меѓу нив?

0

Неодамна во Велика Британија беше спроведена интересна студија, а целта беше да се открие која марка на автомобил возат најинтелигентните возачи, како и која боја и тип на мотор избираат.

Истражувањето го направи британската компанија Scrap Car Comparison во соработка со лондонската консултантска куќа Censuswide, а врз основа на анализа на 2.024 возачи во Велика Британија, споредени се вкупно 27 марки на автомобили со доволен статистички примерок за 22 марки.

Коефициентот на интелигенција (IQ) е стандардна проценка на интелектуалните перформанси на секој поединец. Се смета дека две третини од популацијата имаат резултати помеѓу 85 и 115, а само 2,5 отсто од луѓето се оддалечени, или со резултати под 70 или, во другата крајност, со резултати над 130. Покрај тоа, мало малцинство кое има повисок коефициент на интелигенција од 144 припаѓаат на групата луѓе кои се сметаат за надарени, според скалата на интелигенција Стенфорд-Бинет.

По оценувањето на учесниците во истражувањето, тие беа подредени според брендот на автомобилот што го поседуваат, што доведе до првите заклучоци. Истражувањето споредување на отпадоци покажа дека возачите со највисок коефициент на интелигенција, со просечна оценка од 99, поседуваат автомобили Škoda, според HAK Review.

Тие беа и групата во која е забележано помалку раздразливо или агресивно однесување, со што се покажаа како најмирни зад воланот. По Škoda, следуваат сопствениците на Suzuki (98,09), Peugeot (97,79), Mini (97,41) и Mazda (95,91). На другиот крај на скалата, возачите на Land Rover (88,58), Fiat (90,14) и BMW (91,68) имале понизок коефициент на интелигенција. Сепак, анализата открива дека целата група на испитаници била во рамките на она што се смета за просечен резултат, помеѓу 85 и 115 на скалата на коефициентот на интелигенција.

Друг заклучок од британската студија ја нагласува предноста на најинтелигентните возачи кон автомобилите на бензин, што претставува парадокс во средината на процесот на електрификација на автомобилите. Автомобилите на бензин се возат од луѓе со повисок коефициент на интелигенција (94,35), а потоа следат сопствениците на верзии со хибридни (93,89) и дизел мотори (92,91). Возачите на електрични автомобили се на четврто место (90,19).

Исто така, на најинтелигентните возачи најмногу им се допаѓа белата боја на автомобилот, а потоа сивата и црвената. Секако, на крајот треба да се земе предвид дека ова истражување е од Велика Британија. Можеби тука резултатите би биле поинакви.

Ознаки и коефициент на интелигенција:

 • Шкода: 99
 • Сузуки: 98.09
 • Пежо: 97,79
 • Мини: 97,41
 • Мазда: 95,91
 • Тојота: 95,76
 • Опел: 95,11
 • Мерцедес: 94,74
 • Нисан: 94,71
 • Сеат: 94,71
 • Цитроен: 94,29
 • Хјундаи: 93,52
 • Рено: 93,41
 • Ауди: 93,25
 • Kia: 93.01
 • Хонда: 92,88
 • Форд: 92,75
 • Волво: 92,40
 • Фолксваген: 92,25
 • BMW: 91,68
 • Фиат: 90,14
 • Land Rover: 88,58