Колку кисела вода можеме да пиеме: Еве кога може да ни наштети

Киселата вода (минерална, газирана) е добар извор на хидратација покрај обичната вода, која е и најдобра за конзумација, но истражувањата укажале и на некои потенцијални проблеми што може да ги создаде во одредени ситуации. Меѓутоа, експертите се едногласни во едно: важно е да внесуваме течност и тоа да биде првенствено вода, што зависи од афинитетот, вкусот и други околности.

Кисела вода: најважните предности и недостатоци во споредба со обичната, негазирана вода.

Нутриционистите се согласуваат дека газираната вода има слични хидратантни способности како обичната, негазирана вода. Сепак, тие забележуваат дека обичната вода има една голема предност: содржи супстанца наречена флуор. Пред сè, флуоридот игра голема улога во спречувањето на оштетување на забите и забната глеѓ. Обичната вода, логично, има помал процент на киселост од газираната вода.

Исто така, киселата вода содржи јаглерод диоксид, кој во контакт со плунката се претвора во јаглеродна киселина. Овој процес ја намалува pH вредноста во нашата уста. Доколку консумираме и течности, односно пијалоци кои имаат ниска pH вредност, ризикот од расипување на забите е поголем. Во оваа смисла, киселата вода е неспоредливо подобар извор од обичната вода и од индустриските сокови, особено од газираните, велат и експертите на Американското здружение на стоматолозите.

Кои корисни состојки ги содржи киселата вода?

Посебно кога е топло како овој период од годината, киселата вода ќе не освежи, но ќе внесуваме и доволно магнезиум, цинк и калиум. Сите овие соединенија помагаат да се зголеми нашата концентрација и да се намали нивото на замор. Киселата вода не содржи шеќери, па затоа многу подобро го хидрира организмот од слатките сокови. Кога нашите бубрези работат добро, тие ќе го исфрлат вишокот на јаглерод диоксид од телото, така што ние сме безбедни од таа страна, а ќе ги задржиме само здравствените придобивки од киселата вода.

Како реагира нашето тело кога пиеме кисела вода и во кои услови помага?

Интересно е што киселата вода е одличен избор за оние кои не консумираат млечни производи поради нетолеранција на лактоза или едноставно ги исфрлиле од исхраната. Експертите тврдат и дека ги намалува проблемите со срцето, особено ако содржи голема количина магнезиум, влијае на подобар фокус и концентрација, го намалува заморот и латергијата. Може да го намали ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Помага и при дигестивни проблеми и запек.

Ако ја пиеме на празен стомак, ќе ни даде поголемо чувство на ситост, што може да биде корисно во режимите на исхрана. Секако, ова се однесува на луѓе кои немаат стомачни проблеми или чувствителен стомак. Треба да избегнувате адитиви кои не се природни, особено лимонската киселина, бидејќи може да ја зголеми киселоста, како и вештачките засладувачи.

Дали киселата вода има негативен ефект врз забите и забната глеѓ?

Истражувањето кое е направено на тема поврзаност помеѓу честото консумирање кисела вода и оштетувањето на забите вели дека сме безбедни се додека овој тип на вода не е главниот извор на течност што ја консумираме. Дури и таквата потенцијална штета е неспоредливо помала од она што може да го направат газираните и зашеќерените сокови.

Најдобро е да ја земате со обична вода, така што негазираната вода е примарен извор на хидратација. Кога врската е таква, нема опасност за забната глеѓ или прекумерен развој на забен камен и кариес. Нормална, адекватна орална хигиена е дадена.

За кого киселата вода може да биде штетна и во кои ситуации?

Некои претходни студии го испитуваа ефектот на минералната вода врз одредени органи како што се коските, како и дали киселата вода навистина ги има истите способности за хидратација како обичната, негазирана вода. Студијата која го тестирала ефектот на кисела вода врз густината на коските, при што група испитаници пиеле еден литар газирана вода дневно во текот на осум недели, а контролната група еден литар обична вода, покажала дека нема разлика во нивната густина на коските. .

Научниците истражувале и известуваат дека хормонот на глад грелин повеќе се лачи кога се пие газирана вода. Овие наводи не се потврдени.

Сепак, експертите препорачуваат да не пиеме големи количини кисела вода после енергична физичка активност и тренинзи. Луѓето кои се склони кон гасови во цревата и надуеност треба да бидат особено внимателни и да го избегнуваат.