Колку минути треба да вежбаме неделно? Ова е минимум

Колку вежбање навистина ви треба неделно и дневно – и дали можете реално да ги имплементирате овие здрави упатства во вашиот секојдневен живот?

За важноста на вежбањето се зборува повеќе од кога било. Сè повеќе луѓе работат работи кои вклучуваат седење, па затоа е важно да знаеме дека треба да се движиме.

Неделните препораки, според сегашните упатства за физичка активност од Министерството за здравство и човечки услуги на САД, велат дека на возрасните им требаат најмалку 150 минути аеробна активност со умерен интензитет или 75 минути аеробна физичка активност со силен интензитет секоја недела.

На возрасните им се потребни и вежби за зајакнување на мускулите, како што се тренинг со отпор или кревање тежина, најмалку два дена во неделата.

“На прв поглед, овие бројки може да изгледаат застрашувачки. Но, добрата вест е дека не постои единствена формула за постигнување на овие упатства, ниту пак мора да го направите сето тоа одеднаш”, вели Вилијам Ли, лекар и научник, пишува Реал. Едноставно. 

Препораки за дневни вежби

Можете да ги поделите тие 150 минути (или 75 минути со висок интензитет) како што сакате, но најчеста препорака е да ја раширите вашата аеробна активност во текот на целата недела: вежбајте 30 минути дневно, пет дена во неделата, на пример.

Ова не само што му дава време на вашето тело да се опорави помеѓу тренинзите, туку и го олеснува внесувањето на времето за вежбање во вашиот распоред.