Компаниите ја бараат Црна Гора на „Отворен Балкан“, потенцијалниот домаќин на Саемот за храна

Северна Македонија се очекува да биде домаќин на Саемот за храна што ќе го организира Иницијативата „Отворен Балкан“. За датумот на саемот, кој треба да се одржи годинава, прво ќе се донесе одлука, додека разговорите се во тек.

Според министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Лупчо Николовски, станува збор за манифестација како минатогодишниот Летен саем во Белград, а целта е манифестацијата да прерасне во традиција.

Станува збор за манифестација која би била ставена под капата на „Отворен Балкан“. Ќе иницираме средба на премиерите за да се договори датумот, се разговарало тоа да биде кај нас и да стане традиција. Планот е Саемот да се организира во соработка со нашите економски и други партнери. Сакаме да го искористиме просторот на хотелот „Александар Палас“ за конференции, паркингот и објектот на спортскиот центар „Борис Трајковски“, целиот комплекс“, рече Николовски на брифинг со новинарите.

Тој информира дека со Црна Гора интензивно се работи за евентуално проширување на „Отворениот Балкан“ и со оваа земја.

Во недела ќе отпатувам за Црна Гора, каде ќе се сретнам со премиерот Абазовиќ и со вицепремиерот одговорен за земјоделство. Ќе имаме низа активности поврзани само со „Отворениот Балкан“. Голема е желбата да ги презентираме нашите податоци за тоа колку е намалено чекањето на граница, колку е зголемен транспортот, колку е зголемена вредноста на соработката… Ќе ги пренесеме сите овие информации. Работиме со Црна Гора во оваа насока, разговараме подиректно и поотворено“, рече Николовски.

А нашите најголеми компании, додаде, ја бараат Црна Гора за партнер.

„Постојано оценуваат дека не се бараат 26 видови документи, значително е забрзан процесот, постојано укажуваат на придобивките од „Отворениот Балкан“. Особено ја бараат Црна Гора, ја бараат и Босна и Херцеговина, но најмногу Црна Гора“, вели министерот.

Како што нагласи Николовски, политичките покани за проширување на „Отворениот Балкан“ важат и за другите земји од регионот.