Компанијата „Неуралинк“ на Илон Маск доби одобрение од ФДА за прва клиничка студија за мозочни импланти

0

– Невротехнолошката компанија на Илон Маск, „Неуралинк“, вчера објави дека добила одобрение од американската Администрација за храна и лекови (ФДА) за својата прва клиничка студија за мозочни импланти кај луѓе.

„Возбудени сме што можеме да споделиме дека добивме одобрение од ФДА да ја лансираме нашата прва клиничка студија“, објави компанијата на Твитер.

„Ова е резултат на неверојатната работа на тимот на ‘Неуралинк’ во тесна соработка со ФДА и претставува важен прв чекор што еден ден ќе ѝ овозможи на нашата технологија да им помогне на многу луѓе.“

Се вели дека регрутирањето сè уште не е отворено за нивното клиничко испитување и наскоро ќе дадат дополнителни најави.

Во 2016 година Маск го коосноваше невротехнолошкиот стартап „Неуралинк“ за да го интегрира човечкиот мозок со вештачката интелигенција (AI) преку создавање уреди вградени во мозокот за да го олесни неговото спојување со машините.

Компанијата прави уреди што имаат потенцијал да им помогнат на луѓето со парализа, вели компанијата на својата веб-страница.