КОЈ Е ПРИГОЖИН? – Го иритира Кремљ, но сепак им е корисен: Го прави она што никој во Русија не се осмелува да го направи

Корисен е за Кремљ, но ја иритира елитата. Тој е исклучително амбициозен и провокативен. Шефот на руската платеничка паравоена група Вагнер“, која безмилосно се бори во Украина, покажува зголемени политички амбиции додека прави големи непријатели.

Евгениј Пригожин, кој долго време живееше во изолација, минатата есен излезе во јавност признавајќи дека е лидер на Вагнер. Тој се пофали со своите воени успеси и ја презеде одговорноста за неговите „фарми за тролови“ и манипулација со јавното мислење. Во исто време, тој бучно влезе на руската политичка сцена.

Според западните аналитичари со кои разговараше AFP, ниту еден неофицијален актер никогаш не бил толку важен во меѓународните активности на Русија. Но, неговата позиција е кревка.

„Тој е истовремено фален и демонизиран, а неговите врски со претседателот Владимир Путин се предмет на сите можни фантазии“, вели Татјана Становаја, експерт за Русија во американската Карнеги фондација за меѓународен мир.

Секој негов успех најавува светла иднина за него, секој неуспех неизбежен пад, но „засега ништо од тоа не е сосема реално“, рече таа.

Сè во врска со овој бизнисмен предизвикува поделби. Неговиот импресивен физички изглед, црните очи и ќелавата глава, неговото криминално минато – тој помина девет години во затвор за кражба и измама – и неговите вербални испади.

„Тој е она што се нарекува ‘насилен претприемач’, личност која потекнува од криминално милје и отсекогаш се борел за своите интереси со вербално и физичко насилство“, рече Максим Аудинет од Институтот за стратешки студии на Воената школа во Париз. IRSEM).