Кој странски политичар е најпопуларен на Западен Балкан?

Според анкетата, која ја спроведе Меѓународниот републикански институт (ИРИ), во Македонија, Ердоган е најпочитуван лидер со 66 отсто, следен од Путин со 49 отсто, Бајден со 37 отсто и Кси со 35 отсто

Истражувањето спроведено во земјите од Западен Балкан- Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Македонија, Србија и Косово покажа дека турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган е лидерот кој најмногу го ценат граѓаните од регионот.

Регионалната анкета ја спроведе Меѓународниот републикански институт (ИРИ), а на граѓаните им беа поставени прашањата „Кое е најважното прашање со кое се соочува вашата земја денес?“, „Кое прашање треба да биде главен приоритет на Владата во вашата земја?“. , и „За кој од споменатите светски и регионални лидери имате позитивно мислење?

Мнозинството граѓани кои учествуваа во анкетата изјавија дека најважните проблеми со кои се соочува нивната земја и најважен приоритет што треба да ги реши Владата се „економските услови и трошоците за живот“.

Кога станува збор за странски лидери, во четири земји, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Македонија, најпопуларен странски лидер е турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, додека во Косово и Србија тој е меѓу тројцата најпопуларни странски лидери.

Во Албанија, 71 отсто од анкетираните граѓани изјавиле дека имаат позитивно мислење за претседателот Ердоган, на второ место е американскиот претседател Џо Бајден со 64 отсто, а на третото место е кинескиот претседател Кси Џинпинг со 14 отсто.

Во Босна и Херцеговина, 61 отсто од учесниците во истражувањето се изјасниле дека имаат позитивно мислење за Ердоган, додека рускиот претседател Владимир Путин, американскиот претседател Бајден и кинескиот претседател Кси останале на по 37 отсто.

Во Црна Гора, Ердоган е на прво место со 56 отсто, Путин на второ место со 50 отсто, а Кси на трето место со 46 отсто.

Во Македонија, Ердоган повторно излезе на врвот како најпочитуван лидер со 66 отсто, следен од Путин со 49 отсто, Бајден со 37 отсто и Кси со 35 отсто.

Најпопуларен странски лидер во Србија е Путин со 80 отсто, Кси е на второ место со 73 отсто, а претседателот Ердоган е трет со 41 отсто.

Во Косово Бајден е на прво место на листата на лидери со 85 отсто, додека Ердоган е на второ место со 82 отсто.

Во истражувањето учествувале 1.216 лица од Албанија, 1.225 од Босна и Херцеговина, 1.220 од Македонија, 1.036 од Црна Гора, 1.238 од Србија и 1.203 од Косово.

ТРТ Балкан