КРАЈ НА ЕДНА ЕРА – „Made in China“ пропаѓа! Пекинг: „Господа од Дел, Самсунг и Сони, каде ќе произведувате тогаш?“

0

Може да се разбере зошто Кина го зајакнува сојузот со Русија: нема никој друг во Индо-Пацификот

Додека Народна Република Кина се обидува да ги здружи напорите за запирање на руската агресија врз Украина, иако тие не го перципираат или дефинираат овој напад како таков, во морињата расте механизам за одбрана на нејзините брегови што сериозно ја загрижува.

Фајненшл тајмс носи интересни вести во вторник:

„Ограничувањата на САД за пристапот на Кина до напредна технологија ја убиваат нејзината одржливост како извозна производствена база, велат директорите на јапонската Kyocera – еден од најголемите светски производители на чипови: таа држи 70 отсто од уделот на глобалниот пазар на керамички компоненти за изработка на изработка за чипови а – која го префрла производството на друго место и многу инвестира во погони дома. Хидео Танимото, претседател на компанија која е важен дел од синџирот на снабдување со чипови, вели:

„Добро е кога станува збор за стоки што се произведуваат и продаваат во Кина, но деловниот модел на производство во Кина и извоз во странство повеќе не е одржлив.“

Економист ја прошири темата наведувајќи:

„Прашањето за Dell, Samsung, Sony и другите е: каде да се произведува ако не во Кина? Ниту една земја не ја нуди огромната производствена база на Кина. Сепак, кога се поврзани, различноста на економиите низ Азија претставува моќна алтернатива. Тие се протегаат во форма на полумесечина од Хокаидо, во северна Јапонија, преку Јужна Кореја, Тајван, Филипини, Индонезија, Сингапур, Малезија, Тајланд, Виетнам, Камбоџа и Бангладеш, сè до Гуџарат во северозападна Индија. Женските членови имаат различни вредности, од врвни вештини и длабоки џебови во Јапонија до ниски плати во Индија (кинеската работна сила веќе не е толку евтина: помеѓу 2013 и 2022 година, платите во производството се удвоија, на просечни 8,27 долари на час). Овој алтернативен азиски синџир на снабдување – наречете го Алтасија – изгледа дури и во споредба со Кина, ако не и подобро.

Процес на дезинизација
Во областа на Индо-Пацификот, севкупната глобална гравитациска точка, се случуваат два процеса. Геоекономски станува збор за дезинизација, намалување на економската зависност од НР Кина, која станува централна карактеристика на забавувањето на глобализацијата што води кон регионализација, а Алтасија е токму тоа. Токму овој процес ги загрижува властите во Пекинг, каде минатата година беше забележан побавен раст од земјите од Југоисточна Азија: изгледите на Кина се подобри оваа година, но АСЕАН и Индија повторно ќе растат побрзо.

Полумесечината за која зборува Економист се преклопува со првиот синџир острови, стратешка одбранбена линија основана од САД во 1951 година. Алтасија е подолга, се протега до Индија, која, во однос на безбедноста, стана поблиска до САД и нивните сојузници, што предизвикува дополнителна загриженост за Пекинг. Така, геополитиката и геоекономијата се надополнуваат една со друга, зајакнувајќи се и лишувајќи ја Народна Република Кина од бројни средства за притисок што ги користеше кога станува збор за одделни држави од областа.

Агресивното и дрско однесување на Народна Република Кина во регионот резултираше со создавање на овие, сè уште неформални сојузи: Пекинг е во конфликт со Токио околу островите Сенкаку, Демократска Народна Република Кореја (Северна) има целосна поддршка од Народна Република Кина, што доведе до повлекување на Република Кореја (Јужна) кон Јапонија и покрај историските контроверзии. Филипините, бидејќи Народна Република Кина не ги признава границите на море како што беше потврдено од Меѓународниот суд на правдата (МСП), одлучија да отворат простор за повеќе воени бази за САД, Сингапур гради позиција на неутралност со силна армија и толеранција кон Народна Република Кина.

Индија е дел од Quad, четирилатерален безбедносен дијалог во кој се вклучени САД, Австралија и Јапонија. Вториот, поради заканите на Кина за Република Кореја во Тајван, како и напорите на Русија да го зајакне своето присуство во Пацификот, одлучи да го зголеми својот буџет за одбрана, што ќе ја направи трет глобален потрошувач на оружје, зад САД и Народна Република. на Кина.

Партијата е особено загрижена за зголемената улога на Јапонија и Република Кореја во НАТО, што може да доведе до создавање на одбранбен сојуз или, уште полошо, до проширување на НАТО на Индо-Пацификот (второто треба да се земе со зрно сол бидејќи тоа е поедноставување, но Париз постојано повторува дека Алијансата има интереси во Индо-Пацификот поради француските прекуморски територии).

Кога ќе се погледне сликата од оваа гледна точка, може да се разбере зошто Пекинг го зајакнува сојузот со Русија: не му остана никој друг во Индо-Пацификот.