КРИЗА- УШТЕ ЕДЕН ГЕРМАНСКИ ГИГАНТ ПРОПАЃА: Познат трговски синџир банкротира, 300 продавници низ Европа се загрозени, на работниците им се заканува отказ!?

0

Друг познат германски трговски синџир мораше да поднесе барање за стечај од почетокот на 2023 година.

Германските медиуми пишуваат дека „Renault Schuhcentrum GmbH“ се соочува со банкрот и дека окружниот суд во Хамелн наредил прелиминарна стечајна постапка на 28 март 2023 година.

Малопродажните обувки „Рено“ има речиси 300 филијали во Европа и близу 180 локации во Германија. Вкупно 1.000 работни места беа погодени од стечајот.

Тој е вториот по големина трговски синџир за чевли во Германија по Дејхман.

Барањето за несолвентност очигледно ќе влијае само на германската филијала на компанијата, но не и на сестринските компании во Австрија и Швајцарија .

Пропаднатиот синџир за чевли доби нов сопственик пред само шест месеци. На крајот на септември, HR Group продаваше обувки на мало на cm.sports GmbH во соработка со GA Europe.

Колку е лоша состојбата во оваа компанија покажува и фактот што веб-продавницата во моментов не е достапна за купување.

– Нашата онлајн продавница моментално е недостапна. Бараме разбирање и наскоро ќе ве контактираме со новости – стои на веб-страницата „reno.de“.

Неколку трговски синџири веќе поднесоа барање за стечај во последните месеци, вклучително и два гиганти во индустријата за обувки – Герц и Саламандер. Компаниите ги обвинија последиците од пандемијата на корона и опаѓањето на расположението на потрошувачите.

Во сериозна криза извесен период беше и Рено.