Ладното време има и добри страни за организмот: Еве како влијае на дишењето, мозокот и сонот

Ниските температури во текот на зимата исто така можат да имаат одредени предности за телото, особено за здравите луѓе, иако на многумина не им изгледа така. Ова се само некои од нив.

Дишеме подобро

Поради постудениот воздух подобро дишеме. Свежиот и чист воздух е идеален за поминување време во природа, долги прошетки и длабоко дишење.

Мозокот работи подобро

Докажано е дека на високи температури, луѓето имаат многу помала веројатност да донесат поголеми, посложени одлуки. Топлото време ги исцрпува нашите резерви на гликоза побрзо и додека ја користиме во менталните процеси, неговиот недостаток влијае на нашата способност да донесуваме одлуки.

Студот го намалува воспалението и можноста за инфекција

Воспалението на мускулите често се ублажува со нанесување мраз на отечената и болна област. И ниските температури на воздухот го имаат истиот ефект. Многу спортисти користат криотерапија или терапија со мраз, што значи изложеност на екстремно ниски температури, во лекувањето на воспаленија и повреди. Да се ​​биде надвор не прави поотпорни. Тоа е затоа што бројот на клетки кои се борат против инфекции всушност се зголемува кога сме на студ.

Прошетка на ладно ќе ве наполни со енергија и подолго време ќе бидете порасположени

Имаме повеќе енергија

Прошетката на ладно ќе ве енергизира и ќе бидете порасположени со часови откако ќе се вратите на топлото, бидејќи студот го поттикнува циркулацијата на енергијата. Исто така, за да го постигнете овој ефект, не треба да бидете долго изложени на студ, доволна е кратка прошетка.

Спиеме подобро

Луѓето кои патат од несоница нормално имаат повисока телесна температура, па спиењето во малку оладена просторија, на идеална температура од 16 до 20 Целзиусови степени, ќе ви помогне да спиете подобро дури и ако не страдате од несоница.