Лекарите извадиле 300 камења во бубрегот од телото на жена (20) која ретко пиела вода

Лекарите од Тајван морале да отстранат повеќе од 300 камења во бубрегот од 20-годишна жена која страдала од хронична дехидрација поради консумирање засладени пијалоци.

Ксијао Ју беше примен во болницата Чи Меи во Таинан во декември 2023 година со треска и силна болка во долниот дел на грбот. Ултразвукот откри стотици камења во бубрегот во нејзиниот отечен десен бубрег, со големина од 5 mm до 2 cm.

Ју призна дека со години избегнувала вода и наместо тоа пиела чаеви, овошни сокови и алкохол, што резултирало со хронична дехидрација и наталожување на минерали во бубрезите.

Лекарите ја оперирале два часа и наводно извадиле околу триста камења од бубрегот. После тоа жената закрепнала и била пуштена од болница.

„Внесот на вода е клучен за разредување на минералите во урината. Ако на телото му недостасува доволно вода, минералите во урината лесно можат да се концентрираат, зголемувајќи го ризикот од формирање на камења“, д-р Лим Чие-јанг, хирургот кој ја извршил оперљцијаѕа, објаснуваат за Метро.

Според д-р Лим, 9,6% од тајванската популација ќе има камења во бубрегот во некоја фаза од нивниот живот, при што мажите три пати повеќе имаат шанси да развијат камења во бубрезите отколку жените. Тие обично се развиваат кај луѓе на возраст меѓу 50 и 60 години.