Лудва: Речиси 170.000 Украинци се интегрираа на чешкиот пазар на труд

„Украинците не само што живеат во Чешка, туку значителен број од нив, речиси 170 илјади, веќе нашле работа на чешкиот пазар на труд и добро се интегрираат во општеството. Има и одреден број луѓе кои учат во чешките училишта, околу 50.000 ученици во основно и средно образование во Чешка. Има и значителна воена помош во износ од 3 милиони американски долари. Но, како што реков претходно, оваа агресија не се однесува само на бројки.

Станува збор за тоа дека Европејците ги откриваат своите вистински чувства и во вистински момент им помагаат на оние на кои им е потребна помош, односно на Украинците. Слава на Украина“.

Цитати од говорот на амбасадорот на Чешката Република, Јарослав Лудва, на конференцијата „Украина: Година на херојството“.