Лупењето не е доволно: Зошто пред јадење треба да измиеме банана, лубеница или авокадо?

0

Дека треба да ги измиеме јаболките или грозјето пред јадење е јасна работа, но дали ги миете бананите? А лубеници или авокадо ? Експертите за безбедност на храна велат дека пред јадење треба да ги миеме и овошјата со дебела кора, која обично ја лупиме и фрламе.

Густата кора од овошјето или зеленчукот го отежнува минувањето на бактериите или нечистотијата, но при сечењето, сечилото на ножот може да ги турне внатре, па експертите советуваат дека овошјето треба да го измиеме пред консумирање. Покрај тоа, по лупењето, лесно можеме да пренесеме бактерии од нашите раце на предмети што ги користиме секојдневно – како што се мобилните телефони , па затоа тие лесно можат да завршат во нашата уста, очи или нос. 

И додека ќе видиме нечистотија на кората на овошјето и зеленчукот, преостанатите пестициди или салмонела не се нужно видливи, како што е потврдено од американската Агенција за храна и лекови, која откри листерија и салмонела на авокадото.

Миењето нема да ја направи храната стерилна или целосно безбедна, но може да го намали ризикот од инфекција, како и да го отстрани песокот, штетниците, пестицидите, хербицидите или восочниот слој.
Готвачот Џошуа Ресник забележува дека ја мие целата храна што ја сече, дури и онаа што ја лупи, како моркови или кромид.

„Не знаеме низ што поминала целата храна. Од земја до маса, можела да дојде во контакт со секакви нечистотии или загадувачи“, вели готвачот Џошуа Ресник.