Луѓето кои ги имаат овие повреди на главата имаат поголем ризик од мозочен удар: Тие го забавуваат и го блокираат протокот на крв во мозокот, бидете внимателни!

Една неодамнешна студија покажува дека секоја повреда на главата, дури и блага, го зголемува ризикот од последователен мозочен удар. 

Д-р. Холи Елсер, невролошки специјалист во болницата на Универзитетот во Пенсилванија, истакнува дека навремените наоди се исклучително важни за намалување на мозочните удари, а споменува и мерки насочени кон спречување на мозочните удари кај лица со претходна повреда на главата.

Патем, исхемичниот мозочен удар, најчестиот тип на мозочен удар, е предизвикан од блокирање на крвните садови кои го снабдуваат мозокот со крв.

За да ја проучат врската со мозочниот удар, истражувачите ги анализирале податоците од студијата за ризикот од атеросклероза во заедниците (ARIC) на повеќе од 12.800 возрасни Американци. Групата била составена од луѓе кои немаат повреда на главата или мозочен удар кога започнала студијата во 1987 година.

Повеќе од 2.100 од тие луѓе доживеале повреда на главата во следните 30 години од животот, од кои околу 73% биле благи. Повеќе од 140 од нив имале исхемичен мозочен удар. Истражувачите откриле дека оние кои имале повреда на главата имале 32% зголемен ризик од исхемичен мозочен удар. Оние со две или повеќе повреди на главата имале 94% зголемен ризик од исхемичен мозочен удар во споредба со оние без повреда на главата. Возраста, расата или полот не биле важни.

Повредите на мозокот може да го зголемат ризикот од мозочен удар, бидејќи ги оштетуваат малите крвни садови во мозокот, клетките што ги обложуваат тие крвни садови и внатрешната обвивка на артериите, покажало истражувањете. Ова оштетување може да го блокира или забави протокот на крв во мозокот.