ЛУЃЕТО СЕ ПОЧЕСТО ГО МИЈАТ ПИЛЕШКОТО МЕСО: Ако и вие го правите тоа ВАКА – веднаш престанете, може да биде опасно за вашето здравје

0

Научете како да не го миете пилешкото, бидејќи тоа може да биде опасно по вашето здравје.

Постојат многу кулинарски трикови кои можат да бидат многу корисни . Сепак, на TikTok се појави „трик“ за миење месо , кој може да биде многу опасен, предупредуваат експертите.

Имено, една жена покажа дека пилешкото го мие со детергент за садови, а видеото стана вирално преку ноќ. Прво го полила месото со детергент, добро го триела, а потоа го исплакнала со вода. Видеото ги преплави мрежите.

Луѓето изразија вознемиреност од „готвечкиот трик“, тврдејќи дека тоа е неприфатлив начин за подготовка на пилешко. Со ова се согласуваат многу нутриционисти, кои честопати истакнувале дека е сосема доволно да се измие со вода. Сепак, тоа не го менува фактот дека во општеството отсекогаш имало контроверзии за перење пилешко.

Според USDA, воопшто не треба да перете сирова живина или кое било друго месо, бидејќи потенцијалните бактерии кои се наоѓаат во соковите од пилешко може да ги пренесете на друга храна, прибор и површини.

Голема заблуда е дека миењето пилешко ги отстранува бактериите. Некои од бактериите се толку цврсто врзани што не можете да ги отстраните без разлика колку пати ќе ги измиете. Шефот Ајдан Манион, кој беше прогласен за најдобар млад готвач во Велика Британија, има неколку совети, пишува Нијна.