Мажите ,,одлепија” по неа! Купува нејзини голи фотографии, а потоа следеше ладен туш: Ќе морам да ве разочарам… (ФОТО)

Фотографиите на Клаудија почнаа да се појавуваат на Редит пред неколку месеци, а една особено го привлече вниманието кога стотици корисници, главно мажи, ја пофалија нејзината убавина пишувајќи колку е убава.

Сепак, неколку корисници сфатија дека Клаудија изгледа премногу убава за да биде вистинска.

– Ќе морам да ви ја уништам фантазијата, но ова не е вистинска жена. Ако некогаш сте работеле со алатки за вештачка интелигенција и сте изградиле сопствени модели, можете слободно да кажете дека ова не е реална жена. Жал ми е… – објасни еден корисник на Редит.

Клаудија е создадена со помош на алатки за вештачка интелигенција, а нејзините креатори тврдат дека заработиле околу 100 долари продавајќи ги нејзините голи фотографии на корисници на Редит кои веруваат дека таа е вистинска.

– Може да се каже дека нашиот Редит профил е само тест за да се види дали луѓето навистина можат да ја направат разликата. Искрено, не мислевме дека ова ќе предизвика толкаво внимание – изјавија за магазинот „Ролинг Стоун“.

Истражувачите на вештачката интелигенција објаснија дека фотографиите на Клаудија имаат знаци дека се создадени од вештачка интелигенција, вклучително и чудни детали за позадина и дамки кои се појавуваат на различни места. Откако се појавија фотографиите, беше воведена верификација на членовите, која бараше од корисниците да достават видео клип од 15 секунди како доказ за идентитетот.