Македонија, започнува примената на Amber Alert системот за пронаоѓање исчезнати деца

Со иницијатива на организацијата „Новинари за човекови права“ од декември започнува имплементацијата на системот за алармирање Amber Alert – Find Me, за брзо пронаоѓање на исчезнати деца.

Системот за рано предупредување за исчезнати деца се гледа како надеж за децата кои се исчезнати подолго време, известувајќи ги граѓаните преку повеќе средства, електронски и институционални.

„Ќе бидат вклучени многу институции, како што се банките: фотографијата на исчезнатото дете ќе биде прикажана на банкомат кога сакате да подигнете пари, такси компании, јавниот превоз на градот, мобилните оператори, на рецепцијата на хотелот ќе има фотографија од лицето исчезна… Првично ќе бидат опфатени само децата, а потоа и возрасните, за кои МВР ги означи како исчезнати“, Наташа Доковска, од организацијата „Новинари за правата на човекот“.

Веб-страницата „Најди ме“ исто така работи .

На веб-страницата Најдете ме бесплатно може да се направи профил за исчезнати деца, но само откако случајот ќе биде доставен во македонската полиција.

Оваа иницијатива е поддржана од полициската управа, додека се очекува да стане дел од системот Ambert Alert-Find Me Macedonia, секторот за труд и социјална политика, како и тој за здравство и образование.

Според официјалните податоци во оваа земја од 2020 година до 27 октомври 2023 година исчезнале 74 малолетни деца, од кои 65 се пронајдени, а девет од нив се уште се водат како исчезнати.

Меѓу исчезнатите деца е и 10-годишниот Петар Џобески од селото Врпско од Мариова, кој исчезна на 25 февруари годинава.

Петар, кој е дете со посебни потреби, последната средба со родителите ја имаше додека ги проверуваше пчелите на ридот кај селото.
Фотографијата на Петар се наоѓа на веб-страницата на МВР меѓу исчезнатите лица.

„Досега дотичниот не е пронајден“, велат од полициската управа за Радио Слободна Европа.

Родителите велат дека секоја помош за пронаоѓање на децата е многу важна бидејќи во многу случаи децата се губат не само од своите пријатели туку и мало невнимание или љубопитност на децата да ја истражуваат областа.

„За време на летните одмори случајно не успеав да го најдам син ми на плажа. Тие неколку минути ми изгледаа како цела вечност“, вели Ангела Јовановска.

Од друга страна, Ханифе Емини од скопската населба Газибаба вели дека нејзината 8-годишна ќерка во текот на летото заминала со другарките на неколку минути во паркот пред населбата. Еден час потрага по неja останува вечна болка.

Amber Alert е создаден во 1996 година во САД, по загубата на 9-годишното девојче Амбер Хагерман, кое беше киднапирано, а потоа пронајдено убиено во Тексас.

Загубата на 9-годишната Амбер го разбуди американското општество, институции и законодавци, кои заедно решија да создадат сигнал за известување за итни случаи секогаш кога се смета дека исчезнатото дете е во животна опасност или е експлоатирано.

Овој систем се применува и во многу европски земји, како што се Белгија, Франција, Германија, Грција, Малта, Ирска, Полска, Бугарија, Италија, Холандија.

Сега системот Amber Alert е инсталиран во Албанија, Хрватска, Србија, а во меѓувреме има иницијатива да се стави во функција во Босна и Херцеговина.

Од невладината организација „Новинари за човекови права“ потенцираат дека функционирањето на системот Amber Alert во сите соседни земји е повеќе од важно, бидејќи на тој начин најлесно се контролира протокот на информации поврзани со исчезнатите деца.