Македонија, студентите не добиле пари 2 месеци, бараат зголемување на надоместокот

0

И поради економската криза цената на студентската храна останува иста, додека тие доплати студентите ги добиваат доцна. На крајот на февруари студентите чекаат да ги завршат бирократските процедури, да ги добијат надоместоците за месец јануари. Претставниците на Форумот за промени во образованието на средбата со министерот за образование побарале зголемување од 120 на 150 денари дневно.

„Во моментов, додека зборуваме, делот од оброците за месец јануари се уште не им е издаден на студентите, додека за месец февруари исплатата ќе треба да се изврши во месец март, но проблемот што го имаме како невладина организација е дека сумата што се издвојува за дажбите на храна е многу мала, во однос на инфлацијата на цените на храната што е зголемена кај нас. Значи, на студентите им се даваат по околу 2.400 денари секој месец, затоа што 120 денари на ден се она што го заслужуваат, а тоа е многу ниско во однос на инфлацијата“, изјави Бленди Ходаи, Форум за промени во образованието.

Министерот за образование Јетон Шаќири рече дека студентите деновиве ќе ги прифатат плаќањата за оброците за храна, а можно е евентуално зголемување по анализите направени со Министерството за финансии. Тој вели дека новиот оперативен модел дава простор за раст, но такво нешто не се очекува во оваа академска година.

„Во моментов го имаме овогодинешниот буџет, имаме обезбедени средства за да одговориме на потребата и побарувачката за претходните месеци, а тоа е студентската порција, во износ што беше прелиминарен, во предлогот, новиот закон се расправа и се анализира со Министерството за финансии да видиме каква ќе биде можноста, но моделот на искористеност ќе даде можности за раст, затоа што сега се користи во друга форма, а не за студентски дажба“, рече Јетон Шаќири, министер за образование. и науката.

Новиот модел се очекува да стартува од новата академска година, додека истиот модел ќе им овозможи на студентите да користат картички преку кои би добиле попусти во хотелските капацитети, кои однапред ќе имаат договор со Министерството за образование.