“Македонката” полна како брод – Маријана Петир кажа изненадувачки податок за тоа колку заштедила од политиката, сите се прашуваат како е тоа можно. Еве ја математиката…

Пратеничката Петир, судејќи по нејзинaта математика има заштеда од околу 700 илјади евра.

Маријана Петир, која како независна пратеничка беше избрана за пратеник на листата на ХДЗ, за време на своето гостување на дрзавтаната телевизија ХРТ привлече големо внимание на гледачите со податоците со објавата на висината на нејзината заштеда додека се бави со политика.

Пратреничката Петир, во емисијата со новинарот, Александар Станковиќ, призна дека има заштеда од околу 700 илјади евра (пет милиони и 274 илјади куни). На забелешката на Станковиќ дека не вреди да се чуваат толку пари во банка со моментална инфлација од 13 проценти (според негова пресметка загубата е и до 80 илјади евра), Маријана Петир изјави дека тоа е нејзина приватна работа, пишува Слободна Далмација.

  • Ако ми треба совет од економски или инвестициски совет, тогаш ќе ги барам оние кои се експерти. Со парите што ги заработувам управувам како што сакам – му рекла Петир на Станковиќ.

Таа додаде дека редовно ја дополнува имотната книшка и уредно испраќа информации до Комисијата за судир на интереси, но дека не е одговорна доколку доцнат со објавување ажурирани имотни податоци поради преоптоварување со работа.

Сегашната имотна картичка на Маријана Петир очигледно сè уште ги содржи нејзините стари податоци, последните измени се направени во 2021 година. Според нив, пред две години независниот претставник од листата на ХДЗ имал заштеда од 335.000 евра и 130.000 куни.

Една година пред тоа, веднаш по завршувањето на нејзиниот мандат во Европскиот парламент, таа имаше многу поголеми заштеди, кои во тоа време надминуваа 5 милиони куни.

Објаснувајќи тогаш како успеала да издвои пари што повеќето нејзини колеги можат да ги добијат само со помош на Евроџекпот, оваа штедлива професорка по биологија и теолог појасни дека нејзиниот „евроџекпот“ не лежи само во Европскиот парламент.

  • Никогаш не сум имала кредит и живеам во куќата на моите родители, па затоа не поседувам недвижен имот, додека многу мои колеги имаат. И тука не се работи само за приходите од Европскиот парламент, туку за плодовите од мојата 20-годишна работа – и порача тогаш на јавноста пратеничката Петир.

Како што е познато, нејзината долгорочна политичка работа започна во владата на Рачан по 3 јануари 2000 година, кога стана портпарол на министерот за заштита на животната средина на ХСЛС, Божо Ковачевиќ. Маријана Петир тогаш ги извршуваше функциите портпарол на ХСС на Томчиќ и портпарол на изборниот штаб на Стипе Месиќ, во пресрет на неговиот втор мандат. Таа три години беше заменик на префектот на СДП на Сисачко-мославинската жупанија, Марина Ловриќ Мерзел, која подоцна беше осудена.

Со текот на времето, Маријана Петир постепено премина од еколошка политичка агенда кон конзервативно-католичка. Судејќи според заштедите и функциите, се покажа дека и е значително поисплатливо. По 2011 г работи во Собранието како член на Комитетот за човекови права како претставник на Католичката црква, а во 2014 година е избрана за претставник во Парламентот на ЕУ од кандидатската листа на ХДЗ и ХСС. Таму пет години земала плата од најмалку 6.000 евра, додека во Собранието последните три години земала плата од околу 18.000 куни.

Инаку, додека беше европратеник Маријана Петир беше позната како “Македонката” бидејќи ги бранеше интересите на Македонија во парламентарните дебати во Евро Парламентот.