МАСНОТИИТЕ НА СТОМАКОТ ГО ЗГОЛЕМУВААТ РИЗИКОТ ЗА АЛЦХАЈМЕР: Колку повеќе маснотии, толку се поголеми шансите за болеста

Маснотиите на стомакот акумулирани во 40-тите или 50-тите години не се само знак за прекумерна тежина, туку може да укажуваат и на поголем ризик од Алцхајмерова болест во иднина, тврди студијата.

Д-р Сајрус Раџи, вонреден професор по радиологија на Медицинскиот факултет на Универзитетот Вашингтон во Сент Луис, и неговиот тим првично снимиле мозоци и стомаци на 32 возрасни на возраст од 40 до 60 години. Тие постојано додавале учесници.

– Веќе некое време знаеме дека како што се зголемува желудникот, се намалуваат мемориските центри во мозокот – изјави истражувачот за Алцхајмерова болест д-р Ричард Исаксон, невролог од Институтот за невродегенеративни болести на Флорида, цитиран од Си-Ен-Ен.

– Оваа студија покажува невроинфламација во мозокот што не сум ја видел досега. Снимањето на мозокот ги поврзува абдоминалните маснотии, или висцералните маснотии, со дисфункција на мозокот преку воспалителна каскада, рече Исаксон, кој не беше вклучен во оваа студија.

Висцералното масно ткиво е поопасно од поткожното масно ткиво

За разлика од поткожното масно ткиво, кое можете да го стискате под кожата или по должината на половината, висцералните маснотии не можат да се туркаат, пикаат или штипнат. Се крие длабоко во стомакот зад стомачните мускули и ги обвиткува виталните органи.

 Поткожното масно ткиво обично не е поврзано со отпорност на инсулин . Сепак, колку е повисоко нивото на висцерална маст, толку е поголема шансата лицето да има отпорност на инсулин, што предизвикува воспаление во телото и мозокот, рече Исаксон.

Алцхајмерова болест

Вишокот маснотии доведува до воспалителни процеси во мозокот

Пилот студија објавена во списанието Aging and Disease истакнува дека овие состојби се поврзани со промени во мозокот на пациентот речиси 15 години пред појавата на првите симптоми на Алцхајмерова болест .

„Откривме дека луѓето во нивните 40-ти и 50-ти години со повеќе скриени масти на стомакот имаат поголема количина на абнормален протеин наречен амилоид во дел од мозокот за кој знаеме дека е едно од најраните места за развој на Алцхајмерова болест“, рече д-р Раџи. , еден од авторите на студијата.

Неговиот колега и главен автор на студијата, д-р Махса Долатшахи од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вашингтон, исто така ја истакна врската помеѓу висцералните масти и правилната функција на мозокот.

– Откривме дека луѓето со повеќе висцерални маснотии имаат тенденција да имаат повеќе воспаленија во широко распространетите патишта на белата маса во мозокот. Доколку белата маса не функционира правилно, мозокот не може адекватно да комуницира со различни делови од мозокот и телото – истакнува д-р Долатшахи.

Мажите се изложени на поголем ризик

Исто така, постои и родова разлика, каде што мажите имале поголем сооднос на стомачни масти со амилоид од жените, бидејќи мажите имаат повеќе висцерални масти од жените. Истовремено, треба да се напомене дека висцералните маснотии може да се изгубат со промена на исхраната и практикување физичка активност – изјави Раџи.

Алцхајмеровата болест е најчеста причина за деменција – постепено опаѓање на меморијата, размислувањето, однесувањето и социјалните вештини, објаснува клиниката Мајо.