Мајкрософт воведува ограничувања околу користењето на нивниот пребарувач со вештачка интелигенција

Едно пребарување, според овие ограничувања, може да вклучи најмногу пет прашања, додека бројот на дневни разговори со Bing е ограничен на 50.

Мајкрософт со презентацијата на верзијата на пребарувачот Bing во која беше имплементирана вештачката интелигенција му фрли ракавица во лицето на Google. На почетокот, Bing AI ги воодушевуваше корисниците, додека четботот за вештачка интелигенција на Google, Бард, ги испрати акциите на Google во црвено поради само еден неточен одговор , со пад на пазарната вредност од повеќе од 100 милијарди долари.

Но, како што корисниците почнаа масовно да го тестираат пребарувачот за вештачка интелигенција на Мајкрософт, тој почна да дава се повеќе чудни одговори, кои ги споделуваат на социјалните мрежи. Во некои случаи, Bing се однесува како да е исклучен од синџирот , и колку подолго комуницирате со тој пребарувач, толку понепредвидливи стануваат одговорите.

Bing понекогаш ги лаже корисниците, ги навредува, емотивно манипулира со нив и слично, поради што Microsoft одлучи да постави одредени ограничувања за комуникација со овој пребарувач. Според новите правила на оваа компанија, корисниците ќе можат да му постават на Bing најмногу пет прашања за една тема, а во текот на денот оваа граница е поставена на 50 прашања . Кога корисниците ќе ги постават своите 5 прашања, Bing ќе им предложи да ја сменат темата.

Оваа компанија нагласува дека, според податоците поврзани со пребарувањата преку Bing, повеќето луѓе добиваат одговор на своето прашање при максимум 5 прашања, додека само еден процент од разговорите имаат повеќе од 50 пораки. Проблемот со овие долги разговори е што одговорите на Бинг стануваат повторливи или пребарувачот почнува да дава одговори кои нема да им помогнат на корисниците. Со воведувањето на ограничување на бројот на поставени прашања, Bing нема да се збуни, нагласуваат од компанијата.

Мајкрософт, се разбира, ќе продолжи да го развива и тестира Bing AI за да не се повторат гореспоменатите проблеми, за во иднина компанијата на крајот да ја укине границата од пет прашања за една тема, односно максимум 50 барања дневно.