Мегалополис на иднината: џин покрај морето во кој ќе живеат половина милијарда луѓе до крајот на векот

До крајот на векот Африка ќе биде дом на 40 отсто од светското население, а голем број луѓе ќе се населат токму во мегаполисот долж приближно илјада километри помеѓу Абиџан и Лагос.

Денес, Африка има 1,4 милијарди луѓе. До средината на векот, експертите како Едвард Пејс, автор на Youthquake: Why Africa’s Demography Should Matter to the World, веруваат дека тој број речиси ќе се удвои. До крајот на овој век, ОН предвидуваат дека Африка, која во 1950 година имаше помалку од една десетина од светското население, ќе биде дом на 3,9 милијарди луѓе или 40 отсто од човештвото.

Центарот на урбаната трансформација го покрива брегот на Западна Африка со Абиџан, економската престолнина на Брегот на Слоновата Коска, и се протега околу илјада километри на исток, поминувајќи низ Гана, Того и Бенин и завршувајќи во Лагос. Неодамна, многу експерти го препознаа тој регион како најбрзо урбанизиран регион во светот. Новиот „мегалополис“ се состои од густо преполни метрополитски центри.

„За нешто повеќе од една деценија, главните градови ќе имаат 40 милиони луѓе. Абиџан, со 8,3 милиони луѓе, ќе биде речиси исто толку колку Њујорк денес. Иднината на малите градови во регионот е исто толку драматична. Големите урбани центрите ќе се појават или ќе бидат – како што се Ојо во Нигерија, Такоради во Гана и Бингервил на Брегот на Слоновата Коска – постепено ќе бидат апсорбирани од поголемите градови. североисточниот коридор на САД кога првпат почна да се смета за мегалополис“, пишува Гардијан.Но, за разлика од американскиот суперрегион, чиј раст на населението е запрен, крајбрежниот дел на Западна Африка ќе продолжи да расте. До 2100 година, делот Лагос – Абиџан се предвидува да биде најголемата зона на континуирано, густо население со приближно половина милијарда луѓе.

Како што пишува Unilad.com, облакодери, хотели, трговски комплекси и канцеларии забрзано се градат во областа на мегалополисот долж африканскиот брег. „Шефовите на Африканската банка за развој веќе собраа пари за прилично скап нов автопат вреден 12,6 милијарди фунти и велат дека новиот дел од патот ќе биде широк до шест ленти“, пишува Унилад, додавајќи дека планот е да се подобрат помалите градови со цел да се обезбедат повеќе работни места, туристички атракции и сместување. Ќе можеме да следиме како ќе се промени ликот на африканскиот брег во наредните години.