МЕДВЕДЕВ: Светот гледа во Израел, а ситуацијата ОПАСНО ЕСКАЛИРА во срцето на Европа – „Можат да предизвикаат ТРЕТА СВЕТСКА ВОЈНА“

Дмитриј Медведев , заменик-претседателот на Советот за безбедност на Русија, предупреди во четвртокот дека неодамнешните дејствија на Полска може да ја доведат земјата во директен конфликт со Русија и Белорусија , што може да резултира со почеток на Третата светска војна, пишува Newsweek.

Медведев, кој беше и претседател на Русија од 2008 до 2012 година, напиша статија за рускиот весник Росијска газета.

Запаливите изјави не се невообичаени за Медведев, а тој постојано јавно изјави дека Русија би можела да ги нападне членките на НАТО затоа што и помагаат на Украина .

Во декември 2022 година, тој ги нарече западните сојузници на Украина „легитимни воени цели“ . Тој уште во септември изјави дека Русија е подготвена да влезе во директен конфликт со земјите-членки на НАТО.

Според написот на Медведев во рускиот весник, помошта на Полска за Украина може да предизвика конфликтот да ескалира во глобална војна .

– Военото зајакнување на Полска и нивното воено присуство во Украина може да предизвика директен конфликт меѓу Варшава и Белорусија и Русија. Во овој случај, сојузничката група ќе даде соодветен одговор за да ги спречи заканите кои произлегуваат од злите амбиции на полскиот естаблишмент – напишал Медведев.

Тој продолжи: „Непромислените акции на Полска, доколку набрзина бидат поддржани од нејзините сојузници во НАТО, би можеле да имаат далекусежни и опасни последици за целиот свет . И тогаш Полска ќе ја исполни улогата на „хиената на Европа“ што ја започна Третата светска војна .

На друго место во написот, Медведев ја обвини Полска дека има задни намери да ја поддржува Украина , тврдејќи дека земјата „се стреми кон само една работа – да обезбеди целосна доминација во регионот преку воспоставување контрола врз државите лоцирани меѓу Варшава и Москва “.

Тој, исто така, понуди кратка историја на руско-полските односи низ годините пред дополнително да ги омаловажи „ злите амбиции “ на водачите во Варшава, како и тврдењето дека членките на ЕУ имаат „слабо скриена омраза“ кон Полска.

– Сега водечките држави на ЕУ ги сметаат полските власти за злонамерни скоројевици кои себично ги користат сите нејзини институции исклучиво за свои себични цели, не придонесувајќи ништо во европската каса – напишал рускиот функционер.

Може да се претпостави дека тоа на крајот ќе придонесе за дестабилизација на самата структура на ЕУ , за целосна пресметка во „пријателското“ европско семејство, па дури и за распаѓање на Европската унија по вина на Полска, пренесува Newsweek зборовите на Дмитриј Медведев.