Медицинска сестра открива дека луѓето го испуштаат овој страшен звук 24 часа пред смртта: „Тоа е трауматично искуство“ (фото/видео)

Џули Мекфејден е регистрирана медицинска сестра во Лос Анџелес, специјализирана за палијативна нега.

Таа е многу активна на социјалните мрежи, и се обидува да објасни што се случува со луѓето во нивните последни моменти и на тој начин го дестигматизира процесот на „смрт и умирање“.

Мекфејден откри дека необичниот, гласен звук што го создаваат луѓето кои умираат, како што е ‘рчењето или „влажното крцкање“, е нормален процес.

Во тие моменти пациентите не чувствуваат болка, обично не се свесни, а звукот се активира од воздухот кој минува низ плунката во устата, пренесува Дејли мејл.

„Ако не сте навикнати на тоа, можеби ќе ви звучи како најстрашното нешто што сте го слушнале. Толку многу луѓе ми пишаа дека „смртниот сигнал“ ги истрауматизирал“, рече медицинската сестра.

Таа верува дека ќе им помогне на луѓето ако објасни за што се работи, а со тоа ќе го намали стравот и траумата.

Во нормални околности, телото произведува плунка, а мозокот му сигнализира на грлото да ја проголта, рече таа.

„За пациентите кои се при крај, „системот“ не функционира како што треба. Плунката се собира во устата, а потоа почнува да „ѕирка“ додека воздухот влегува и излегува “ .Смртна постела, трпелив

Нејзиното видео „собра“ повеќе од 1,8 милиони прегледи и предизвика голем интерес.

„Имав страшно искуство со татко ми. Звучеше како да има приклучок за слуз. Таа врева ќе ја паметам цел живот“, напишал еден корисник.

Друг продолжи: „Тогаш мислев дека мама се гушеше кога умираше. Сега верувам дека таа не страдаше. Ви благодарам”.

Мекфејден истакнува дека необичниот звук сигнализира дека „смртта е многу блиску“, а луѓето живеат во просек 25 часа по појавувањето.

Според студиите, тоа се јавува кај 40 проценти од луѓето во фазата на умирање.