Меѓународната агенција за енергија (ИЕА): Временските услови ќе ја одредат иднината на пазарот на електрична енергија

 Понудата и побарувачката на електрична енергија во иднина се повеќе ќе зависат од временските услови, што значи дека електроенергетските системи мора да бидат пофлексибилни, а мрежите поотпорни, предупреди Агенцијата за меѓународна енергетска агенција (ИЕА).

Сушата и топлотните бранови во Европа, Индија и Кина поттикнаа зголемена употреба на климатизери минатото лето, додека почетокот на зимата во САД беше обележан со значителни нарушувања во снабдувањето со електрична енергија, објави ИЕА во својот Извештај за енергетскиот пазар.електричен во 2023 година.

Временските услови имаат зголемено влијание врз побарувачката на електрична енергија и поради забрзаната електрификација на греењето, посочуваат од ИЕА.

Оттаму додаваат дека затоа е важно да се подобри флексибилноста на електроенергетските системи и во исто време да се обезбеди снабдување и еластичност на мрежите.

Уделот на обновливите извори во глобалното производство на електрична енергија ќе се зголеми од 29 проценти во 2022 година на 35 проценти во 2025 година, додека учеството на производството на електрична енергија од јаглен и гас ќе се намали. Производството на хидроенергија беше намалено поради сушата, додека производството на нуклеарна енергија беше намалено поради одржување или исклучување на електраните. Минатогодишното зголемување е привремено и до 2025 година емисиите на штетни гасови во европското производство на електрична енергија мора да се намалуваат во просек за 10 отсто годишно, посочува ИЕА.