Меџити не гласа за новата влада, но нема дилеми за уставните измени

 Потпретседателот на Демократската унија за интеграција и дел од таканаречената „Огнена група“, Изет Меџити истакна дека нема да гласа за новата Влада, но нема дилеми за уставните измени.

„Ова е политика на гнев и политика и секојдневни интереси и јавно кажувам дека нема да гласам за новата Влада, но да бидам јасен, јас и сите пратеници Албанци немаме дилеми за уставните измени. Овие две работи не треба да се поврзуваат. Како што не нарекуваат жестоки, моментално имаме тројца заменици. Разговараме и со други. Гледам дека има незадоволство кај помалите партии и кај другите експоненти и треба да почекаме“, вели Меџити во интервјуто за „Република“.

Тој оценува дека Алијансата за Албанците е непотребна во Владата. Според Меџит, тоа не е добро ниту за Алијансата за Албанците, ниту за Владата.

Мексити не гледа потреба од предвремени избори.

„И тоа што е направено е непотребно, имаше стабилно мнозинство и требаше само да се направи ветеното и немаше да има потреба од такви политички акробации. Се надевам дека ова нема да доведе до предвремени избори и мора заедно да се изнајде решение и да дојдеме до уставните измени затоа што само така граѓаните ќе одат во ЕУ“, нагласи тој и додаде дека СДСМ и ДУИ имаат се покажа дека е „неточен на Алтернативата“.