МИЛИОНЕР ПЛАТИЛ ДЕПОЗИТ И СЕ ОТКАЖАЛ ОД ВОЗЕЊЕТО ВО ПОДМОРНИЦАТА КОЈА ИСЧЕЗНА: Научив нешто што ме загрижи иако не се плашам од РИЗИЦИ

Милионерот Крис Браун (61) се откажал од возењето со подморницата „Титан“ иако платил капар за возење до потонатиот брод „Титаник“ заедно со неговиот пријател Хамиш Хардинг (58) кој е еден од петте исчезнати патници.

Авантуристот за британските медиуми изјави дека се откажал од возењето кога видел дека управувачките контроли на подморницата се засновани на контролите на компјутерските игри, додека бил особено загрижен за квалитетот на технологијата и материјалите што ги користи компанијата што ја поседува подморницата .

Британскиот тајкун го уплатил депозитот истовремено со неговиот пријател милијардер Хамиш Хардинг, кој е еден од исчезнатите.

Крис рече дека се загрижил штом дознал дека подморницата е контролирана од уред во стил на конзола за игри. Наводно, подморницата има модифициран контролер за игри, кој заедно со четири копчиња му овозможува на операторот да маневрира.

– Дознав дека користеле стари скелиња за баластот на подморниците, а нејзините контроли се засновале на контролери во стил на компјутерска игра. Ако се обидувате да изградите сопствена подморница, веројатно би можеле да користите стари столбови за скелиња, но сепак, тоа беше комерцијален потфат. Конечно им испратив е-пошта и им реков: „Не сум во можност да одам“. Побарав враќање на парите – вели мултимилионерот.

Би-Би-Си јавува дека се очекува снабдувањето со кислород на подморницата да истече околу 13 часот во четврток , што значи дека следните неколку часа се од критично значење.

Крис го запозна Хамиш на пат кон Јужниот пол заедно со поранешниот американски астронаут Баз Олдрин во 2016 година. Двајца Британци летувале на островот Некер со милионерот Ричард Бренсон таа година и решиле по „неколку пива“ да се придружат на возењето до Титаник.

И двајцата платија депозит од десет проценти во тоа време, меѓутоа, трошоците оттогаш се зголемија повеќе од двојно.

– Јас сум еден од првите луѓе кои се пријавија за патувањето и тоа додека се развиваше подморницата – изјави Браун.

Тој наведува дека добил информација дека компанијата „Оушн Гејт“ имала многу грешки кога го тестирала „Титан“ на длабочина.

– Сфатив дека ризикот е превисок, иако не сум од оние кои избегнуваат ризик. Се чувствувам навистина вознемирено поради Хамиш. Тој е исклучително лесен човек за справување. Едно е сигурно. Хамиш не е тип на човек за паника. Ќе биде крајно смирен и очекувам дека ќе има смирувачки ефект врз останатите во подморницата и ќе им даде надеж – нагласи Браун.