Милорад Додик: “Ако ми забранат политичко дејствување, ќе формирам здружение за независност на Република Српска!“

0

Претседателот на Република Српска, Милорад Додик, изјави дека ќе формира здружение за независност на Република Српска, доколку Судот на Босна и Херцеговина го осуди дека не ги спроведувал одлуките на високиот претставник од ЕУ и му забрани политичко дејствување.

Тие мислат дека на Милорад Додик ќе му биде забрането да работи политички ? Тоа го очекуваат половина од нив овде во Федерацијата на Босна и Херцеговина“, изјави Милорад Додика за новинарите по денешното рочиште во Судот на Босна и Херцеговина.

Тој додаде дека ако му биде забранета политичко дејствување, „само ќе биде ослободен од јавна одговорност како претседател на Републиката“.

И тогаш, кога ќе ме забранат, ќе формирам здружение за независност на Република Српска“, нагласи тој.

Во Судот на Босна и Херцеговина денеска се одржа рочиште за претседателот на Република Српска, Милорад Додик и в.д. до директорот на Службен весник на РС, Милош Лукиќ, за неспроведување на одлуките на високиот меѓународен претставник во земјата Кристијан Шмит.

По рочиштето, Милорад Додика изјави дека „судењето не е ни започнато“, бидејќи неговата одбрана поднела барање до Судот на Босна и Херцеговина судењето да се префрли во Основниот суд во Бања Лука.

Судот на Босна и Херцеговина донесе одлука да не го прифати тоа барање, но кажа дека имаме три дена за жалба“, вели тој.

Милорад Додика оцени дека процесот против него е „политички процес“.