Мистерија која трае 12 години – Марко го отворил гробот на татко му за да ја погреба мајка му, кога видел кој бил внатре занемел, а виденото му ја смрзна крвта

Речиси деценија и пол Марко Дујмовиќ од Двор на Уна се обидува да открие кој е човекот што бил пронајден во гробот на неговиот татко. Вели дека не сака ништо друго освен правда и дека нема да престане да се обидува да ја дознае вистината.

Што всушност се случи. Од гробот каде што наводно бил погребан неговиот таткооткопано е телото на крупен маж тежок 120-130 килограми, завиткан во шаторско платно, со дебели волнени чорапи на нозете. Неговиот татко, слаб човек тежок околу педесет килограми, бил закопан во ковчег со кожени чевли, а има дури и фотографии за тоа. Марко тврди дека татко му не исчезнал, туку бил донесен на гробиштата и погребан.

– Ова никому не го посакувам, само сакам правда. Ме направија будала што не знам каде го закопав татко ми, каде ја погребав мајка ми, дека местата се сменија. Татко ми не изчезна. Почина во куќата на Јово Заставниковиќ каде што бев јас, а го донесоа на гробишта и го погребаа – вели бесниот Марко Дујмовиќ.

Целиот случај беше откриен за време на погребот на мајката на Марко, која почина во 2008 година. Потоа, додека го копале гробот, наишле на ковчег на длабочина од 90 сантиметри, а според Марко требале да копаат речиси метар и половина.

Работниците на гробиштата биле збунети, бидејќи на местото кое се чинело дека е празно наишле на ковчег.

– Наидувме на сандак во военото шаторско крило. Дури се посомневавме дека таму има две тела. Тоа беше толку напумпано – вели Горан, роднина на Марко, додавајќи дека решиле да повикаат полиција и да побараат ексхумација.

Една година подоцна тие почнаа активности на православните гробишта во Двор, па во исто време дојдоа и на гробот на родителите на Марко.

– Кога тој го отвори, рече: “Уф, ова беше голем, голем човек. Висок 190, 200 см, тежок 120, 130 килограми.” Па, боже, главата и коските му се двојно поголеми од татко ми. Бела кошула со многу копчиња, доле имаше нешто како тренерка, некоја сивкаста, а на нозете имаше приглавци, оние шарените, како ги викаме овде во Босна. Татко ми имаше чевли – се шокираше Марко.

Бидејќи пронајденото тело не личело на неговиот татко, Марко одбил да ги потпише резултатите од ДНК анализата, но институциите тврдат дека тоа е неговиот татко. Според изгледот на посмртните останки, облеката и положбата на погребот, Марко не може да го прифати тоа.