Многу рибари ловат риба во Вардар, конзумирањето на оваа риба е опасно!

„Има луѓе што живеат од оваа работа, од 150 или 200 денари ќе вадат 5 или 6 килограми, ќе заработат 1000 денари.

Ова е една од неколкуте изјави на рибарите за Вардар. Некои пензионери ловеле риба за рекреација, а други за да ги наполнат своите рибарски мрежи.

Првиот што го сретнавме беше пензионер кој лови риба само за рекреација.

„Согласно законот не треба да се зема риба. Ова е спорт и јас сум спортист скоро 68 години. А за консумација дали се безбедни или не, имаш информации? Да ви кажам право после една година излегувам низ Вардар, но дали е безбедно или не, здруженијата нека не известат. Имаме здруженија кои ги плаќаме и треба да знаат се. Рибарот само сака да фати риба и да ја стави во торбата. Дали фативте некој денес? Не“, вели пензиониран рибар.

Додека овој пензиониран рибар чекал да фати риба, некој долу имал среќа, ја фатил рибата и не размислувал два пати туку веднаш ја ставил во вреќата, иако шутот зад неа го покрил подножјето на мостот поради загадувањето. на реката.

„Дали денес фативте некоја риба или не? Само што дојдов. Ме интересира дали е безбедно да се консумира вардарска риба? Веројатно е затоа што има пастрмки, ракови и не гледам што би го загадило Вардар, можеби има хемикалии, но таму долу, на излез од градот, но не овде, 90% е чист вардар. Ги пушташ или зависи од која? Јас 99% ги пуштам, спортските риболовци пуштаат, но има и други што ги носат на јадење, а некои на продажба. Има луѓе што живеат од оваа работа, ќе извадат 5-6 килограми од 150 или 200 денари, ќе извадат 1000 денари“, рече рибар.

Не мора да си експерт за вода за да кажеш дека Вардар е загадена, затоа што се гледа со голо око, но дали загадената вардарска риба е безбедна за консумирање, овој одговор го добивме од раководителот за хигиена на Центарот за јавно здравје:

„Центарот за јавно здравје врши увид на површинските води, односно на реките Вардар, Лепенц и Пчиња. Бактериолошки, реката Вардар е постојано во четврта категорија и е највисока категорија на загадување. (2:18) Како доктор, им советувам на граѓаните да купуваат риба од рибници каде што условите за складирање, квалитетот и храната со која се хранат се загарантирани затоа што на пазарите можеме да најдеме речна риба без да размислиме дека можеби имало хемиско труење од излевање хемикалии во реките“, тврди ЛУПЧО КОСТАДИНОВСКИ – СПЕЦИЈАЛИСТ ЗА ЗДРАВСТВЕНА ХИГИЕНА И ЕКОЛОГИЈА.

Според загаденоста, реката Вардар важи за една од најзагадените реки во Европа, чија вода, според анализите, се смета за опасна и за миење и за наводнување. Министерството за животна средина, УНДП и Амбасадата на Швајцарија пред неколку дена започнаа со реализација на проект за чистење на коритото на реката Вардар, со посебен акцент на неговиот критичен дел.