„МНОГУ СМЕ БЛИСКУ ДО НУКЛЕАРНА ВОЈНА“ Драматично предупредување на експертот за хемиско оружје: Путин е подготвен на речиси се

Ако Русија ја урна браната во хидроцентралата Каховка, тогаш тоа е едноставно терористички чин на терористичка држава, пишува за британски „Телеграф“ експертот за хемиско оружје Хамиш де Бретон-Гордон и предупредува на можноста од нуклеарна ескалација.

Со оглед на тоа што неговата армија пропаѓа и неговите воздушни сили заглавени во нејзините хангари, Владимир Путин изгледа подготвен да стори речиси сè за да ги задржи веќе окупираните региони на Украина.

Бретон-Гордон вели дека е уште едно воено злосторство да се додаде на растечката листа, која исто така вклучува и нелегална депортација на деца – што доведе до издавање на налог за негово апсење од Меѓународниот кривичен суд.

Керсон, брана

Руската воена мотивација зад експлозијата е јасна и очекувана. Огромната област западно од браната е „тенковски автопат“ до Крим, а Путин знае дека неговите деморализирани сили веројатно ќе се урнат пред тенковите „Западен Челинџер“ и „Леопард“. Поплавите најверојатно ќе ја блокираат оваа рута многу недели. Само еколошките и земјоделските штети ќе бидат големи, а без струја од хидроцентралата Каховка или нуклеарната централа Запорожје, Украина ќе биде уште некое време без струја.

„Долгорочната цел на Русија е да го вооружи Запорожје“

Сепак, долгорочна цел на Русија може да биде вооружување на нуклеарната централа Запорожје.

– Со месеци тврдам дека Путин не би ни помислил да предизвика некаков инцидент во нуклеарната централа. Но, ако Западот сега ги крене рамениците, ќе направиме голем чекор кон тоа да направиме таков инцидент ужасна реалност – пишува Бретон-Гордон.

Без струја или вода во најголемата европска нуклеарна централа, веројатноста за распаѓање на реакторите и потрошеното нуклеарно гориво почнува да станува веројатна. Путин му се заканува на Западот со нуклеарно оружје од почетокот на оваа војна, но дури и ако тоа е празна закана, Запорожје сепак може да се користи како импровизирана нуклеарна оружја. Неизвесно е каква контаминација би следела или каде би отишла, но тоа би била глобална хуманитарна и еколошка катастрофа.

– „Специјалната воена операција“ сега е на смртна постела, а на марш е самоуверената, добро обучена и опремена украинска армија. Станува појасно дека руската армија ќе наиде на брз конвенционален удар, а со лидерот и командантите на армијата без морал и скрупули, мора да се подготвиме за натамошно неконвенционално насилство. Нападите врз училиштата и болниците беа предвесник на злото на режимот на Путин, а изградбата на браната е уште еден таков потег – пишува Бретон-Гордон.