Моето дете го преживеа масакрот но 4 дена по погребот доби двојка! Луѓето бесни поради тоа што наместо прегратки се делат оценки (ФОТО)

0

Во изминативе неколку дена на социјалните мрежи дојде до полемика откако се дозна дека некои наставници во електронски дневник ги внесувале оценките на учениците од ОУ ,,Владислав Рибникар” осум дена по масакрот што се случи таму на 3 мај во кој загинаа осум деца и училишен чувар, а беа ранети шест ученици и наставник по историја, а 12 дена подоцна едно од ранетите девојки ја загуби битката за живот.

Бојана Недељковиќ, заменик-претседателката на советот на родители на Основното училиште „Владислав Рибникар“ во Врачар и мајка на седмоодделенец од ова училиште, на Твитер објави скриншот од објава на мајка на друг ученик кој добил двојка по француски на 11 мај. Оваа мајка напишала:

– Мојата Ана го преживеа масакрот во ,,Рибникар”. Таа побегна. Таа е седмо одделение и сега не оди на училиште. Денес во нејзиниот е-дневник се појави нејзината оценка по француски јазик – 2, внесена четири дена по погребот на нејзината почината пријателка – напишала таа.

Луѓето коментираат дека трауматизираните деца не можат ни да заспијат и дека наместо да се оптоваруваат со оценки треба да се прегрнат.

Додека родителите и дел од јавноста се разбирливо вознемирени поради ова, Милорад Антиќ, претседател на Форумот на средните стручни училишта, објаснува како се случило вакво нешто:

– Многу е веројатно дека станува збор за оценки кои останале зад себе, а кои децата ги добиле пред првомајските празници. Не сите наставници го пополнуваат ажурирано онлајн дневникот, некои ги внесуваат оценките и по 15 дена, месечно. Таа учителка можеби мислела дека мора да ја исполни својата работна обврска. Виновни се директорот на училиштето и педагозите што не го следат редовно евидентирањето на оценките. Во овие моменти, контролата и одговорноста се од суштинско значење.

Инаку, на постот на мајката на седмоодделенецот се гледа дека на 22 и 23 мај и’ биле запишшани неоправдани изостаноци на часови по англиски и математика. Антиќ вели дека сите изостаноци се сметаат за „неопправдани“ изостаноци додека не се обезбеди изговор и дека сега децата може или не можат да посетуваат настава во тоа училиште.