Моментот кога Југославија занеме: Пред 43 години, спикерот на ТВ ЈРТ изјави „Другарот Тито е мртов“ (ВИДЕО)

Моментот на смртта на Јосип Броз Тито е секако еден од најнезаборавните спомени од СФРЈ за сите оние кои живееле во тоа време.

Срцето на Тито престана да чука на 4 мај 1980 година, а ЈРТ ја објави веста во 15:05 часот. По долго боледување почина лидерот на Сојузот на комунистите на Југославија, основачот на движењето на неврзаните и претседател на државата со 22 милиони жители.

Почина во Клиничкиот центар во Љубљана, а беше погребан во ,,Куќата на цвеќето” на Дедиње, Белград.

Веста за смртта ја прочита спикерот Миодраг Здравковиќ: „Почина другарот Тито… Ова вечерва го соопшти Централниот комитет на Сојузот на комунистите на Југославија и Претседателството на Социјалистичка Федеративна Република Југославија, на работните класа, работнички луѓе и граѓани, народи и националности на Социјалистичка Федеративна Република Југославија“.

Милиони луѓе тогаш плачеа, а многумина беа загрижени дека по Тито нема да има живот во таа земја.

Посебно впечатлив беше моментот на фудбалскиот натпревар меѓу Хајдук и Црвена звезда. По објавувањето на веста, околу 50.000 луѓе на трибините почнаа да ја пеат песната „Другар Тито, ние ти се колнеме“.

До распадот на поранешна Југославија, на овој датум во 15:05 часот се слушаа сирени низ целата земја, а потоа изгледаше како животот да запре на неколку минути, бидејќи во тоа време сите му оддадоа почит на лидерот.

И денес, 43 години по неговата смрт, многумина зборуваат за тие времиња со носталгија, но многумина го сметаат и за диктатор.